Domů > Nepřehlédněte

3 nejoblíbenější světové podzimní polévky

bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Je tu podzim a s ním i ochlazení, únava, chřipky a úbytek energie. Pravý čas na podzimní polévky, které dodají energii, zasytí, uspokojí a zahřejí – to věděly už naše babičky. Vyzkoušejte třeba tyto 3 nejoblíbenější polévky ze zahraničí ve zdravé podobě.

Ruský boršč

Boršč je silná a vydatná polévka a jedno z nejznámějších jídel ruské kuchyně, které se v každé rodině se připravuje trochu jinak. Typickou barvu boršči dává červená řepa – úžasná potravina na podporu imunity.

Postup
  1. Začneme tím, že uvaříme fazole a nevylijeme z nich vodu. Dá naší polévce ten správný borščový šmak. Pokud není voda a máme jen fazole z předchozího vaření nevadí, ohřejeme zeleninový vývar. Když ani ten není, začneme vařit vodu.
  2. Dále pokrájíme zeleninu. Cibuli a zelí na proužky, mrkev a petržel na drobné kostičky, dýni na větší, bude nám nahrazovat chuť brambor. Červenou řepu nastrouháme na hrubo.
  3. Na lžíci oleje orestujeme cibuli se solí a po chvíli restování přidáme ostatní připravenou zeleninu. Restujeme několik minut, aby se lehce opekla a zavoněla, pak přidáme vodu z fazolí/vývar a uvařené fazole. Přidáme koření a přiklopíme. Teď máme čas jít dělat něco jiného, dokud se zelenina neuvaří do měkka.
  4. Bude to trvat cca 20 minut. Nám doma chutná už takto uvařená nedochucená. Začátečníkům bude ještě více chutnat, když přidají trošičku sojové omáčky a umeocta.

Francouzská cibulačka

Zdravé vaření? Pojď začít!

Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT

Cibulová polévka je jedním z nejstarších pokrmů. Polévka cibulačka nebo také cibulajda je původem z Francie. Je oblíbená zejména v chladných měsících jako polévka na zahřátí a také díky její rychlé a jednoduché přípravě. Základní ingrediencí je hlavně cibule a kvalitní vývar. I tady existuje nespočet různých variant – dle toho, co se do polévky dá se jmenuje například: cibulačka se žampiony nebo smetanová cibulačka aj.

Postup
  1. Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu a oloupeme cibuli, kterou pokrájíme na nudličky.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme řasu arame, mletý kmín, sojovou omáčku a restujeme za občasného míchání na mírném plameni cca 15 minut do zezlátnutí cibule
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 10 minut vařit pod pokličkou.
  5. Pohankovou mouku rozmícháme v trošce studené vody a 5 minut zavaříme za občasného míchání v polévce.
  6. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek umeocta a 2 lžícemi rostlinné smetany.
  7. Podáváme s jemně nastrouhaným uzeným tofu.

Rakouský dýňový krém

Dýňový krém pochází z Rakouska. Rakušané dýně milují a na podzim v každé hospodě vaří syté dýňové polévky ochucené dýňovým olejem ze Štýrska. V dnešní době existuje mnoho různých variant této jednoduché a rychlé polévky. Nejčastěji se do krému používá dýně Hokkaido z Japonska, protože se může vařit i se slupkou.

Postup

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Z dýně vyndáme jadřinec, nakrájíme ji na větší kostky, stejně tak cibuli a mrkev. Česnek oloupeme.
  3. Nakrájenou zeleninu a česnek smícháme s olejem a solí a dáme na pekáček do trouby. Podlijeme asi deci vody nebo vývaru.
  4. Pečeme do změknutí zeleniny asi 50 minut. Pokud by se voda vyvařila, tak trochu podlijeme, aby se zelenina nepřipálila.
  5. Ohřejeme si zeleninový vývar.
  6. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme asi litr vývaru nebo horké vody a rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka. Konzistence polévky by měla být krémová, takže přidejte tolik vývaru, kolik bude potřeba.
  7. Povaříme asi  3 minuty, aby se chutě propojily.
  8. Sundáme z ohně, dochutíme umeoctem, šťávou z nastrouhaného zázvoru a trochou smetany, pokud ji máme rádi.
  9. Polévku ozdobíme zelenou posypkou a opraženými dýňovými semínky.

Jakou polévku na podzim máte nejraději vy?

Máte rádi polévky? Která je vaše nejoblíbenější? Napište nám do komentářů a pokud máte svůj oblíbený recept na podzimní polévku, podělte se o něj – vložte ho do čtenářských receptů. Rádi ho vyzkoušíme!

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

40 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dýňová s koko krémem, mňam!

Boršč obvykle máme doma rádi. Obvykle. Právě ho snídám. Mrkev jsem donesla žlutou, řepu nádhernou pruhovanou Tonda di Chioggia, místo fazolí (ještě se vaří) zbytek tempehu, trocha řapíkatého celeru na chuť, protože zelí jsme ještě nenakládali. V talíři je ale podivná šedá tekutina s béžovými kousky zeleniny, na kterou doma nikdo ráno neměl chuť. Že fialová mrkev vařená vypadá strašně, to už vím, ale že se odbarví i řepa, to mne fakt nenapadlo :)

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

21
20

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...
107
16

Luxusní hrachová polévka s dýní

Hrachovka je naše oblíbená polévka. V téhle verzi nenadýmá, je rychle hotová a neskutečně dobrá. Do chladných nevlídných dnů hotové potěšení pro oko i mlsn...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...