Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Adzuki na paprice

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima
děti od 2 let

Fazole adzuki jsou v zimě nejvhodnější luštěninou, jelikož posilují ledviny. Protože je vařím minimálně 2x týdně, přináším další recept, který nám moc chutnal.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule na tenké proužky
  • 1 větší mrkev nakrájená na proužky (sirčičky)
  • hrnek syrového zelí nakrájeného na jemno
  • 2 - 3 hrnky uvařených fazolí adzuki (nebo jiných)
  • asi 3/4 hrnku vody z fazolí nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl
  • umeocet
  • trocha rostlinné smetany na zjemnění - není nutná

Jedna lékařka se divila, že  takovými výsledky vůbec chodím, druhá mi řekla, že takové bolesti mít nemůžu. Dostala js...

Postup

  1. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na tenké proužky nakrájenou cibuli, mrkev na sirčičky a zelí na tenké proužky a trochu osolíme.
  2. Restujeme asi 6-10 minut, dokud zelenina nezměkne, pak přidáme uvařené fazole adzuki i s trochou vody (z fazolí) a zapražíme paprikou a kmínem.
  3. Směs povaříme asi ještě 5 minut.
  4. Dochutíme umeoctem a na závěr můžeme přidat trochu rostlinné smetany na zjemnění chuti, ale není to nutné, je to výtečné i bez ní.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Kombinujeme

  • Tuto směs podáváme s jakoukoliv obilovinou, na fotce je pohanka vařená se slunečnicovým semínkem a zeleninovým salátem s červené řepy.

Obměna

  • Kombinace zeleniny může být naprosto libovolná, stejně tak druh fazolí či jiné luštěniny.

Děti

  • Tento pokrm můžete dát dítěti až tak kolem 2 let. Pokud bych vařila pro mladší, šetřila bych s kořením a s dochucením.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Fantastické jidlo. Misto zeli jsem dala kapustu a medvědí česnek.

Jaroslav Hlávka
31. 3. 2025

Osvědčený recept, tentokrát s ječmenem 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.