Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Bezlepkové dýňové noky

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Noky jsou oblíbenou přílohou a dají se servírovat na mnoho způsobů. Tato verze je bez lepku, vajec a mléka a navíc ochucená netradičním dlouhým pepřem, který můžete vynechat, ale určitě stojí za to vyzkoušet.

Ingredience
2 menší porce
  • 330 g dušené dýně
  • 60 g pohankové mouky
  • 90 g rýžové mouky
  • 5 g psyllia
  • olej
  • pažitka
  • petržel
  • šalvěj
  • indický pepř Pippali
  • česnek
  • konopná semínka
  • sůl

Čtenářka Renáta pochází ze sudetské oblasti Čech, kde jsou kornouty do školy tradicí. Babička dodnes vzpomíná na to, ...

Jak připravit dýňové noky bez lepku

  1. Uvařte dýni (asi 500 g) na páře.
  2. V míse smíchejte mouku a psylliem a dobře promíchejte.
  3. Mačkadlem na brambory propasírujte dýni do mísy s moukou a dobře propracujte vidličkou. Nechte asi 20 minut odpočinout.
  4. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  5. Na pánev dejte olej a přidejte konopná semínka, šalvěj a česnek.
  6. Přiveďte osolenou vodu k varu a lžící vykrajujte z těsta noky, ty dávejte přímo do vroucí vody. Poté, co vyplavou na povrch, vařte 4-5 minut. Noky sceďte a přidejte do pánve a osolte.
  7. Vše osmahněte, podávejte a posypte noky petrželkou, pažitkou a čerstvě mletým dlouhým pepřem.

Praktické

  • Těsto na noky musí před vařením alespoň 20 minut odpočívat, aby se aktivovalo psyllium.
  • Těsto je lepivé, proto se používá lžíce a hází se hned do vody.
  • Dlouhý pepř pochází z Himalájí a je nejstarším druhem pepře, který se do Evropy dostal z Asie. Má mírný stupeň pikantnosti, často nahrazuje běžnější chilli papričku. Dlouhý pepř má teplou, intenzivní chuť se sladkými a ovocnými tóny připomínajícími skořici a černý pepř. Jeho chuť je méně kořenitá než u černého pepře, více citrusová.

Obměna

  • I když má dlouhý pepř svojí specifickou chuť a aroma, pravděpodobně ho moc lidí doma mít nebude. Klidně použijte černý pepř a nebo vyzkoušejte pepř růžový.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

55 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Magdalena
11. 6. 2024

A když člověk úplně nevychytá poměr mouky a dýně, je z toho luxusní polévka 😂 Tyhle noky miluju a vařím opakovaně, ale holt bez váhy to nepůjde 🤭

Vierko noky jsou senzační. Opečená semínka s česnekem mají být asi posypka, ale přidala jsem je do těsta. K tomu podušený mangold ochucený pestem z bršlice, česneku medvědího a slunečnicovým semínkem. Prohřáté semínko je měkké ale i tak v puse příjemně křupne. Použila jsem bílý pepř a místo psyllia pomixované lněné semínko a chia. Tyhle dvě věci musím co nejdřív dokoupit a udělám to znovu. Pochutnávala si i dvouletá vnučka, Pro ni noky jen uvařené a bez pepře. Špenátu umírněně, kvůli slanosti pesta. Dojedla porci a hlásila prosím přidat a taky špenát :)) .

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Cordon bleu jinak

Pokrm inspirovaný klasickým Cordn bleu, ovšem zcela bez masa a dalších produktů živočišného původu, s nádherným krémovým vnitřkem a křupavou krustičkou.

Nadívané Portobello

K podzimu patří houby a toto je malý nápad jak podávat houby portobello. Perfektní volba pro zdravou večeři nebo jako efektní předkrm, kterým zaručeně ohro...

Dýňový burger

Podzim je čas dýní a tento recept je skvělým způsobem, jak ji v kuchyni využít. Připravte si chutné a zdravé burgery, které vás zahřejí a zasytí!

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...