Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Bezlepkový mazanec

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Ráďa dělá mazanec přirozeně bezlepkový, bez vajec a bez cukru, jak se na Jíme Jinak recepty sluší a patří.

Ingredience
  • 150 g pohankové mouky
  • 150 g jáhlové mouky
  • 2 lžičky jedlé sody + 2 lžičky bio jablečného octa + 2 lžíce vody (tato směs místo 2 vajec)
  • 200 ml vlažného rostlinného mléka (použila jsem doma vyrobené mandlové)
  • 120 g rozpuštěného bio kokosového oleje
  • 3 lžíce sladu (použila jsem Dobroslad)
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 25 g bezlepkové ho kvásku
  • 1 lžička nastrouhané bio citronové kůry
  • hrst rozinek
  • špetka mořské soli
  • mandlové lupínky

Jíme Jinak nás naučilo milovat zeleninu, obilí a luštěniny. To všechno si dopřávám a v ničem se neomezuji i přesto, ž...

Postup

  1. V míse smícháme trojkombinaci náhrady 2 vajec (viz výše) se třemi lžícemi sladu a vanilkovým extraktem.
  2. Přidáme rozpuštěný kokosový olej a vlažné “mléko”, citronovou kůru a kvásek.
  3. Do této směsi postupně vmícháme pohankovou i jáhlovou mouku, rozinky a špetku soli.
  4. Poté vypracujeme těsto, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout cca 1 hodinu.
  5. Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek a vmačkáme mandlové lupínky.
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Prosím, nemáte jeho fotku, jak vypadá rozkrojeny? Kdysi jsem dělala dceři blp mazanec s vejci a droždím, a to se hrozně sypalo a nedrželo při sobě-byla to spíš drobenka. Tenhle drží jako lepkovy? Diky j.

ZuzkaR.
3. 4. 2020

Dobrý den, opravdu se tam dává jen 25 g kvasku a nechá se kynout jen 1 hodinu? Přijde mi to na mazec málo?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)
klub
29
55

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Pomerančový dezert s tapiokovými perličkami

Žhavé léto si žádá osvěžující dezerty. Dobře vychlazený ovocný pudink z tapikových perel se dá podávat klidně místo zmrzliny. Je přirozeně bezlepkový, lehk...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.