- 1 větší petržel
- 1 cibule
- čerstvý kopr (lze nahradit mraženým či sušeným)
- olej
- sůl
- zeleninový vývar nebo horká voda
- na dochucení: umeocet, jablečný ocet
- sójová smetana nebo jiná rostlinná smetana
- cca 3 lžíce kukuřičného škrobu (pokud je omáčka řídká)
- asi 2 hrnky uvařených bílých fazolí do měkka
Jak připravit koprovou omáčku


Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

- Cibuli a petržel nakrájíme na větší kostky.
- Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku, osolíme, po chvíli přidáme petržel a za občasného míchání osmahneme.
- Dáme pozor, aby se nepřipálila a podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou. Vody by mělo být tolik, aby zelenina byla ze 2/3 ponořená.
- Přiklopíme pokličkou a asi čtvrt hodiny dusíme do měkka.
- Ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce a pokud je omáčka moc řídká, rozmícháme škrob ve studené vodě a omáčku ještě pár minut povaříme.
- Stáhneme z plotny a přidáme nasekaný čerstvý kopr, sójovou smetanu nebo jinou rostlinou smetanu, dochutíme umeoctem a jablečným octem.
- Na závěr přidáme uvařené fazole a necháme je v omáčce ještě chvíli prohřát.
Servírujeme
- Bezmasou koprovou omáčku s fazolemi servírujeme nejlépe s knedlíkem. Pokud si na něj netroufáte, ve zdravé výživě seženete jak polentový tak jáhlový.
Obměna
- Místo kopru můžeme požít jiné čerstvé bylinky, které máme rádi, nebo česnek a dostat česnekovou omáčku, křen na křenovou omáčku atd. Omáčku také můžeme připravit tak, že dáme do studeného kastrolu olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu nakrájené petržele, posolíme, přiklopíme, nemícháme a necháme dusit. Je to takový líný způsob vaření, resp. dušení, během kterého můžeme dělat něco jiného.
Děti
- Od roka a půl vynechte smetanu a pokrm minimálně ochucujte. Od 2 let můžete dát omáčku i se smetanou.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ahoj! Já snad omdlím blahem 🤣. To je taková dobrota. A to jsem ani neměla smetanu, protože jsem se rozhodla na poslední chvíli, co budu vařit. Umeocet teď nedávám kvůli HIT, tak jen pár kapek limetky. Co mě úplně uzemnilo, bylo to, jak je to sladké samo o sobě. Nesmím totiž teď ani cukr. Fazole jsem měla adzuki. A moc jsem to neumixovala, protože jsem měla nešikovný kastrůlek. Jedna porce se špatně mixuje v nízkém.
Chválím recept 100%!!!!! 🥇🥇🥇🥇🥇
Omáčka výborná, jen jsem ji rozmixovala i s tím koprem… 😄