Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Blesková čočka na cibulce

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Nejrychlejší způsob jak chutně upravit již uvařenou luštěninu, v tomto případě čočku.

Ingredience
  • 2 větší cibule
  • 2 hrnky uvařené čočky (běžné zelené)
  • 2 lžíce sezamového nebo slunečnicového oleje
  • trocha vody z uvařené čočky
  • sůl
  • umeocet

Asi nejsem úplně typická účastnice Jarní očisty. Nepotřebovala jsem shodit nadbytečná kila ani omezit či vyřadit z jí...

Jak připravit čočku

  1. 1 omáčkaPokud nemáte předem uvařenou čočku, dejte ji vařit. Až bude skoro hotová pokračujte.
  2. Na oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli a osolíme. Restujeme tak dlouho, až bude cibulka lehce zlátnout. Je důležité, aby cibulka byla hodně orestovaná, pak dodá pokrmu výbornou chuť.
  3. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  4. Nakonec přidáme uvařenou čočku s trochou vody a chvilku společně podusíme.
  5. Dochutíme umeoctem.

Obměna

  • Výborná je takto upravená cizrna nebo hrách.

Kombinujeme

Děti

  • Pokud chceme čočku připravit pro děti do 1 roka, uvaříme ji jen ve vodě. Pro sebe orestujeme cibulku a čočku si dochutíme.
  • Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko .
  • Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
  • Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
10. 3. 2023

Výborný oběd “ze zbytků” :) měla jsem s knedlíčky z ovesných vloček a cuketovým zelím, bylo to moc dobrý!

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.