Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Borani Dip

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka

Špenátový dip Borani je perský recept na dip, kde je základem hustý jogurt. Já jsem připravila domácí, sojový, který vždycky slaví uspěch.

Ingredience
  • 250g domácího jogurtu
  • 80 g šalotky
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • vlašské ořechy
  • špetka kurkumy 
  • citrónová šťáva
  • 1 lžička vody
  • extra panenský olivový olej
  • pepř

Abych se nezbláznila, utekla jsem do Prahy do kláštera. Před něčím se ale utéct nedá. Byla jsem tak vyčerpaná a pořád...

Recept na Borani Dip

  1. Nalijte jogurt do misky a opepřete..
  2. Na pánvi s extra panenským olivovým olejem osmahněte a zkaramelizujte šalotku, česnek a ke konci i vlašské ořechy. Lžíci z této přípravy si nechte na finální zdobení.
  3. Do pánve s šalotkou přidejte špenát, osolte, promíchejte a nechte na mírném ohni ovadnout. Nechte vychladnout.
  4. Do mísy k jogurtu přidejte šalotku se špenátem, citrónovou šťávu a dobře promíchejte.
  5. Do stejné pánve po šalotce přidejte lžíci oleje, kurkumu a lžičku vody, promíchejte a prohřejte.
  6. Povrch jogurtu ozdobte vlašskými ořechy a šalotkou, posypeme pepřem a po malých dávkách přidejte kurkumový olej.
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Praktické

  • Uchovávat v lednici.
  • Citrónovou šťávu přidávejte opatrně, ochutnávejte a dolaďte podle vaší chuti.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný hustý rostlinný jogurt.

Obměna

  • Místo kurkumy můžete použít šafrán.
  • Můžete samozřejmě použít i kupovaný jogurt, nejlépe sójový, řeckého typu.
  • Ideální by bylo použít i pár lístků máty.

Děti

  • Větším dětem.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

50 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Japonský mrkvový dressing

Tento japonský mrkvový dresink je dokonalým způsobem, jak do vašich salátů zakomponovat zeleninu navíc. S hedvábně hladkou strukturou, zářivou barvou a nád...

Holandská omáčka jinak

Holandskou omáčku asi není třeba představovat. Určitě všichni znáte tu  tradiční s vejci, ale jde připravit i ve zdravější verzi. Stačí pár ingrediencí, pá...

Okurkové pesto

Máte přebytek okurek ze zahrady? Zkuste tohle osvěžující pesto, které využijete jak v teplé, tak studené kuchyni.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Celerová pomazánka

Pečený celer má svojí specifickou chuť a mně osobně strašně moc chutná. Pokud i vy jste milovníkem celeru a pomazánek, věřím, že bude chutnat i vám. Vyzkou...