Brokolice čistí plíce
Znečištění ovzduší přispívá k poškozování zdraví a patří dle studií mezi 9. příčinu úmrtí na světě. Může zhoršovat či přispívat ke vzniku dýchacích potíží a onemocnění, jako jsou infekce dýchacích cest, astma, emfyzém, rakovina plic, srdeční choroby, cévní mozková příhoda, vyvolat onemocnění jater či dokonce dle výsledků studie zvýšit riziko vzniku cukrovky. Vliv zde má chronicky zánětlivá odpověď organismu a oxidační stres, které narušují správný chod metabolismu a hormonální aktivity.
V játrech a plicích se nachází detoxikační enzymy. Tyto enzymy mají účinky v boji proti zánětu, který je způsoben právě znečišťujícími látkami. Někteří lidé se narodí s méně účinnými a v důsledku toho mají přehnanou alergickou reakci na výfukové plyny.
Brokolice a jiná brukvovitá zelenina, jako je květák, zelí, kapusta mají schopnost výrazně zvýšit aktivitu detoxikačních enzymů v játrech, ale i plicích. Je to díky obsahu sulforafanu, což je látka se silnými antioxidačním působením. Pomáhá tělu lépe zpracovávat toxiny, chránit buňky před poškozením a má i protirakovinný potenciál.
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA
V rámci jedné studie se denně po dobu 10 dnů podávala kuřákům velká růžička brokolice. Kouření je samo o sobě tak prozánětlivé, že člověk může mít zvýšené CRP ještě 30 let poté, co s kouřením přestane. Na konci studie se zjistilo, že došlo o snížení hladiny CRP téměř o polovinu.
V další studii se ukázalo, že konzumace brokolicových klíčků způsobila výrazné posílení detoxikační enzymatické aktivity. Studie sledující účinky brokolicových klíčků při infekci chřipkovým virem ukázala, že mohou zlepšovat imunitní odpověď organismu. V Číně, kde je jedno z nejvíce znečištěných ovzduší se zkoumal vliv konzumace brokolicových klíčků na schopnost odstranit z těla benzen, což je známý lidský karcinogen. Při použití množství cca 5 šálků denně se zjistila schopnost těla zbavovat se benzenu o 60%.
Konzumace brokolice a další brukvovité zeleniny je jedna z věcí, které můžeme udělat pro to, abychom se lépe chránili před dopady znečištění vzduchu na naše zdraví.

Brokolice na talíři
Brokolici si můžeme připravit na mnoho způsobů. Pravidelně si můžete napařit pár růžiček brokolice k jídlu, uvařit jí v polévce, omáčce či zeleninové směsi, přidat do rizota, rýžových nudlí apod. Skvělá je samotná konzumace brokolicových klíčků ve formě posypky na hlavní jídlo. Pojďte se inspirovat našimi recepty.
Dopřejte si brokolici a další brukvovitou zeleninu pravidelně na vašem talíři a nechte tak na tělo působit jejich významné ochranné účinky.
PS: Chceš dobít své životní baterie?
Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Buďte první, kdo napíše komentář