Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Brokolicová pečená placka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle vaší fantazie a chuti.

Ingredience
pekáček 24 x 24 cm
  • asi 180 g fialové brokolice
  • 100 g mandlí
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1/2 sklenice vody na namočení chia
  • 2 lžíce pohankové mouky
  • sůl
  • pepř
  • 10 g oleje

Jitka vždy ráda jedla a také ráda vařila. Jenže stále stupňující se zdravotní potíže ji brzy dohnaly...

Jak připravit pečenou placku z brokolice

  1. Namočte chia semínka.
  2. Mandle rozmixujte na jemno.
  3. Do mísy dejte mandlovou mouku, sůl, pepř, lahůdkové droždí, pohankovou mouku a dobře promíchejte.
  4. Nasekejte brokolici.
  5. Do mísy přidejte nasekanou brokolici, namočená chia semínka, olej a vše dobře promíchejte.
  6. Pánev vhodnou pro pečení v troubě nebo pekáček pokryjte pečícím papírem a vytvořte vrstvu těsta asi 0,7 mm vysokou. Pečte v troubě na 190°C po dobu cca 30 minut. Nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.

Praktické

  • Někdo tomu říká flat bread, mně to spíš připomíná vláčnou placku.
  • Velikost pekáčku: 24 x 24 cm

Obměna

  • Místo fialové můžete použít klasickou brokolici.
  • Místo chia semínek lze použít také mleté lněné semínko.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

 

🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

124 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Díky, díky, moc dobrý a rychlý recept. Nebaví mě trávit moc času u plotny a tohle je opravdu rychlé a chutné.

Kateřina Balážová
4. 6. 2025

Děkuji za recept na zpracování unavené brokolice 😁.
Do těsta jsem přidala trošku miso a posypala svojí oblíbenou černuchou a kmínem:)
Bude s sebou do krabičky do práce (k tomu mrkev a polníček).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jáhelné kostky

Vypadá to jako sushi, ale není to sushi. Pokud si v kuchyni rádi hrajete, vyzkoušejte tuto netradiční slanou pochoutku, která se hodí i jako součást stolu ...

Zlaté koule

Tyto koule můžete použít i jako jídlo do ruky, na párty, pohoštění, jsou skvělé jak studené, tak teplé. Jsou bez lepku, masa i vajec a jejich příprava je r...

Obložené placičky

Jednoduché a rychlé placičky, které přijdou vhod, když je chuť na nějaký slaný snack.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Placičky s čínskou omáčkou

Sladkokyselou omáčku, která je v každé čínské restauraci asi není třeba představovat. Vyzkoušejte ji v této zdravější verzi. Jde použít nejen k jarním závi...

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...