Proč si cenit bršlice
Bršlice je jednou z nejstarších léčivých rostlin, které byly využívány v tradiční medicíně. Roste v lesích, podél potoků, ale i v zahradách. Díky své rychlé schopnosti množení se může snadno šířit a je tak mnohdy považována za plevel. Optikou přírody je to ale přírodní lék, který stojí za to užívat. Obsahuje plno minerálních látek, jako je vápník, hořčík, železo, mangan a vitamínů, významný je především vitamín C. Dále je bohatá na chlorofyl a karoteny, které podporují detoxikaci a mají silné antioxidační účinky.
Jaké konkrétní účinky má bršlice na lidské tělo?
- Léčí klouby – Pomáhá rozpouštět a odplavovat z kloubů usazené krystalky kyseliny močové. Je zvláště užitečná při dně, revmatických bolestech a při kloubních zánětech. Přínosná je i pro všechny, kteří po zimě cítí zatuhlé a bolestivé klouby. Častým vlivem je tučnější a masitá zimní strava.
- Je protizánětlivá.
- Pomáhá pročistit organismus – účinkuje močopudně a podporuje odplavení toxinů z těla.
- Podporuje trávení, působí příznivě na střeva.
- Pomůže při štípnutí hmyzem – Pár lístků rozemněte mezi prsty a potřete štípanec.

Sběr, léčebné použití
Nejlépe ji sbírat ve formě mladých lístků, ještě před rozkvětem. V takové podobě jsou právě v období dubna. Bršlici sbírejte v přírodě spíše na vlhčích místech, v listnatém lese, u potoků, nebo na zahrádce, přičemž nejčastěji bývá u plotů, ve stínu či polostínu. Jak ji poznat? Podzemní část stonku má charakteristický tvar kopýtka, odtud název “kozí noha”. Pokud jemně rozdrtíte listy, ucítíte vůni, která připomíná kořenovou zeleninu.
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA
Využijte ji směle do pokrmů – je to skvělá jarní listová zelenina, která se hodí do vývaru, polévky, těstovin, různých placiček, nádivek, slaných koláčů, pomazánek, nebo jako část dušené zeleniny (Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni).
Tip: Připravte si divokou jarní miso polévku, jarní těstoviny s divokou zeleninou, nebo bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí.
Pokud máte potíže s klouby, dopřejte si čajovou kůru. 2 čajové lžičky sušené či několik pokrájených lístků čerstvé bršlice zalijte 250 ml horké vody a nechte 10-15 minut louhovat. Pro účinek užívejte tento čaj ráno a večer nalačno po dobu 2-3 týdnů.
Hodí se i ve formě jednoduchého obkladu na klouby. Lístky jemně nakrájejte a rozmačkejte, aby pustily šťávu. Přiložte na kloub, zakryjte tkaninou a upevněte obvazem. Nechte působit 20-30 minut.
Můžete si z odvaru z lístků připravit léčebnou koupel. Na 1 litr vody použijte asi 50-100 g lístků bršlice. Vodu přiveďte k varu, přidejte bršlici a vařte asi 10 minut. Poté nechte odvar louhovat dalších 15 minut, aby se uvolnily všechny prospěšné látky. Tato koupel působí detoxikačně, mírní bolesti kloubů a má příznivý vliv na kůži.
Ať už bršlici využíváte pro její léčebné účinky na klouby, zažívání, nebo si jen chcete zpestřit jarní jídelníček, užívejte ji s rozvahou. Pokud si nejste jistí, konzultujte s odborníkem. Nechte tuto zelenou bylinku, aby vám pomohla plout jarním obdobím s novou energií a lehkostí!
PS: Chceš dobít své životní baterie?
Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Komentáře
💚
Děkuji za inspiraci Petru❤️🌟💐