- 1 střední cuketa
- 1 velká lžíce kokosového oleje (lze vynechat)
- 1/2-3/4 lžičky soli
- 1,5-2 lžíce agaru
- 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- hrst bazalky a petrželky
- (1 kapsle probiotik)
Jak připravit bylinkový sýr z cukety
- Cuketu nakrájíme na plátky.
- Nachystáme si na sporák hrnec a do něj dáme na dně vody se špetkou soli.
- Přidáme cukety a blanšírujeme na středním plameni cca 5 minut nebo cukety můžeme napařit na pařáčku.
- Do mixéru vložíme změklé cukety, olej, sůl, agar, droždí.
- Vše rozmixujeme do hladké hmoty.
- Nalijeme zpět do hrnce a přivedeme k varu.
- Vypneme.
- Necháme zchladit na teplotu našeho těla (abychom ve směsi udrželi prst) a přidáme citronovou šťávu nebo jablečný ocet, najemno nasekané bylinky a případně i probiotika, pokud chceme použít.
- Nalijeme do formičky nebo více menších formiček.
- Dáme do lednice nezakrytý ztuhnout minimálně na 2 hodiny, lépe přes noc.
- Podáváme nakrájený na plátky nebo nastrouhaný.
- Uchováváme maximálně 7 dnů v lednici.
Praktické
- Sýr můžete krájet na plátky nebo strouhat nahrubo či najemno.
- Pokud chcete sýr úplně bílý, odstraňte z cukety slupku nebo použijte pouze bílou zeleninu.
- Jelikož se cuketa v sýru blanšíruje a nejí ihned po uvaření, tudíž už není čerstvá, doporučujeme vždy takové jídlo doplnit i o něco čerstvého – syrovou zeleninu, salát, nasekanou petrželku či pažitku atp.
Obměna
- Místo části cukety můžete dát i květák (také blanšírovaný).
- Bylinky můžete dát čerstvé nebo sušené. Můžete využít ty, které máte doma nebo jsou právě v sezónně – tymián, kopr, bazalku, pažitku, petrželku aj.
- Místo soli můžete dát sojovou omáčku v množství 1-2 lžíce, dle toho, jak chcete sýr slaný.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Jak je možné ,,sýr” strouhat, když je ,,gumový” po přidání agaru? (Děláme houbovou tlačenku s agarem, je to ,,rosol” a nedovedeme si představit, že by hmota šla nastrouhat).
Cuketovy bylinkový sýr výborný, ale neztuhl mi. Proč? 🤔😔