- 3 hrnky celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové, lze nakombinovat i se žitnou)
- 2 – 3 hrnky uvařených krup nebo krupek
- 1 a 1/2 hrnku vody
- cca 2/3 hrnku kvásku
- 3 lžíce oleje
- 0,5 až 1 lžička soli
- 1 lžíčka kmínu
- 3 lžíce dýňového semínka
- 3 lžíce slunečnicového semínka
Postup
- Do mísy dáme vodu, mouku, kvásek, sůl, kmín a olej.
- Propláchneme dýňová a slunečnicová semínka pod studenou vodou a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
- Vmícháme uvařené kroupy (nesmí být vařící, zabily by kvásek a chléb by nevykynul) a důkladně promícháme, aby v chlebu nebyly hrudky.
- Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto.
- Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin. Záleží jak vám těsto rychle vykyne. V pekárně, kde je teplo, kyne rychleji než jen na kuchyňské lince. Objem chleba by se měl zvětšit minimálně o třetinu až o polovinu.
- Po vykynutí přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v pekárně nebo v troubě.
Pečeme v pekárně
Pokud máte pekárnu s teflonovou formou, kterou není potřeba vymazávat, stačí nasypat všechny ingredience dovnitř, dát program domácí pečení, kde celý proces včetně míchání, kynutí a pečení trvá skoro 7 hodin a nemusíte se už o nic starat. Pekárna si sama řídí kynutí a pečení. V pekárně lze většinou nastavit, jak chcete chléb mít tmavý a křupavý. Zdravější je světlý a ne tolik upečený. Chléb má pak minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný.
Pečeme v troubě
Pokud pekárnu nemáte, necháte chléb kynout při běžné teplotě, nebo někde poblíž tepla (u topení ap.), bude to trvat o pár hodin déle. Nevadí, když ho necháte kynout celou noc. Večer zaděláte a ráno upečete, nebo obráceně. Po vykynutí přendáte chleba do vymazané a vysypané formy nebo mísy a vršek chlebu posypeme semínky a trochou kmínu. Kynout ho můžete nechat i v košíku a pak ho přendat na plech. Těsto ale často kynutím zřídne, tak raději používám formu na chleba. Jestli ji nemáte, dá se použít varné sklo. Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete samozřejmě péct bochníček přímo na plechu.
- Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, ideálně nerezovou, nebo skleněnou, která vydrží velké teplo.
- Chleba pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C.
- Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou.
- Pak misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout.
- Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.
Napařovaný a dopečený chléb
Chcete-li chléb zdravější, dá se jednoduše nakombinovat napařování s pečením.
- Po vykynutí chleba dejte na namočenou utěrku na pařák, chléb do utěrky vyklopte a zabalte, pod pařák kam nezapomeňte dát dostatečně vody.
- Pařte hodinu přiklopené pokličkou a hlídejte si, aby se vám nevypařila voda.
- Ke konci paření si předehřejte troubu na 200 °C a chleba v ní dopečte ještě asi 30 minut. Bude mít kůrku a uvnitř bude zároveň bude mokřejší a zdravější.
Tip
Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.
Kombinujeme
K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.
Děti
Pro děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček nebo alespoň chléb podle předchozího receptu připravíme celý v páře (formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny). Pokud dítě od malička dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový byť v troubě či pekárně připravený, protože alespoň nebude obsahovat éčka a chemické přísady.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Chléb je výborný 👌
Není nad doma upečený, voňavý 🍞
Mnaaaaaaam ♥️