Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Celozrnný pšeničný kváskový zdravý chléb

Uvařeno
bez sóji
sezóna jaro

Co zkusit recept na zdravý kváskový chléb s vařeným obilím uvnitř a semínky? Zní to složitě, ale není to nic těžkého. A výsledek vás překvapí příjemnou konzistencí. Tento recept na zdravý chleba si zamilujete.

Ingredience
  • 3 hrnky celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • 2 - 3 hrnky uvařené rýže (natural nebo bílá)
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • cca 2/3 hrnku kvásku
  • 3 lžíce oleje
  • 0,5 až 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 5 lžic dýňového semínka

Když se mi váha vyšplhala na 132 kg, našel jsem Jíme Jinak. Váha šla krásně dolů, zlepšil se mi spánek, přestal jsem ...

Pár let jsme pečivo vůbec nejedli a vlastně nám ani moc nechybělo, když bylo 3x denně vařené obilí. Ale když se nám těla trochu ozdravila a chtěli jsme se ve vaření naučit něco nového, začala jsem občas péct vlastní chléb z kvásku. Aby nebyl tolik lepkový a zahleňující, naučila jsem se do něj přidávat celé uvařené obilí. Vyzkoušejte to, a pak už vám normální pečivo přijde hrozně suché. My ten náš “mokrý” chléb milujeme a je to pro nás opravdu slavnostní jídlo.

Recept na zdravý chléb

  1. Do mísy dáme vodu, mouku, kvásek, sůl, kmín a olej.
  2. Propláchneme dýňová semínka pod studenou vodou a přidáme půlku do mísy k ostatním ingrediencím.
  3. Vmícháme uvařenou rýži (nesmí být vařící, zabila by kvásek a chléb by nevykynul) a důkladně ji rozmícháme, aby v chlebu nebyly hrudky rýže. Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto.
  4. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  5. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin a přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy. Záleží, jak vám těsto rychle vykyne. Objem chleba by se měl zvětšit minimálně o třetinu až o polovinu. V pekárně je přímo program kynutí, tam bude chlebík kynout rychleji. Pokud pekárnu nemáte a necháte ho kynout při běžné teplotě, bude to trvat o pár hodin déle. Nevadí, když ho necháte kynout celou noc.
  6. Vršek chleba posypeme zbylými semínky  a trochou kmínu.
  7. Večer zaděláte a ráno upečete, nebo obráceně.
  8. Pečeme cca 80 minut – viz tipy níže

Tipy pro recept na zdravý chléb

Záleží, jak chcete chléb tmavý a křupavý. Zdravější je světlý a ne tolik upečený, takže já osobně peču v domácí pekárně ve vymazané a moukou vysypané formě 80 minut. Používám pekárnu, kde se dá nastavit delší doba pečení a menší teplota. Chléb má minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný. Dokonce dávám na formu sklíčka, takže se chléb dělá skoro v páře.

Kdo nemá pekárnu, může samozřejmě péct v troubě. Kynout ho můžete nechat v košíku a pak ho přendat na plech, ale těsto často kynutím zřídne, tak raději používám formu na chleba, pokud ji nemáte, dá se použít varné sklo, nebo i nějaký hrnec. Formu vymažu olejem a vysypu moukou. Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete samozřejmě péct bochníček přímo na plechu.

Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, ideálně nerezovou, nebo skleněnou, která vydrží velké teplo. Chleba pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C. Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou. Pak misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout. Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.

Pokud chcete chléb zdravější, dá se jednoduše nakombinovat napařování s pečením. Po vykynutí chleba dejte namočenou utěrku na pařák, chléb do utěrky vyklopte a zabalte, pod pařák kam nezapomeňte dát dostatečně vody. Pařte hodinu přiklopené pokličkou a hlídejte si, aby se vám nevypařila voda. Ke konci paření si předehřejte troubu na 200 °C a chleba v ní dopečte asi 30 minut. Bude mít kůrku a zároveň bude mokřejší a zdravější.

Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.


Kombinujeme recept

K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Zdravý chléb pro děti

Pro děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček nebo alespoň chléb podle předchozího receptu připravíme celý v páře (formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny). Pokud dítě od malička dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový byť v troubě či pekárně připravený, protože alespoň nebude obsahovat éčka a chemické přísady.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dělala jsem poprvé, tak ho jdu vyzkoušet k večeři s ,,humrovou” pomazánkou 😉

Mila Beata
10. 3. 2022

MŇÁÁÁAM ♥️♥️♥️

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Kopřivová pomazánka

Mladé kopřivy jsou plné léčivých látek a minerálů. Jedna z cest, jak využít jejich detoxikačních schopností a obohatit si jídelníček, je přidat je do pomaz...

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření m...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Velikonoční beránek z kvásku (vegan)

Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...