Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Černá čočková pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Tato pomazánka určitě připomene hummus, ale není v ní cizrna. Je zajímavá svou barvou a chuť černého tahini je v ní opravdu skvělá.

Ingredience
  • 130 g čočky beluga v suchém stavu
  • černé tahini podle chuti
  • česnek
  • citrónová šťáva
  • čerstvá petrželka
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • bílý pepř
  • slunečnicová semínka
  • sladká paprika

Do změny jídelníčku jsem se pustila s třemi malými dětmi a za probíhající rekonstrukce kuchyně. Výzva to byla veliká ...

Jak připravit černou pomazánku z čočky

  1. Čočku uvařte a nechte ji mírně vlhkou.
  2. Uvařenou čočku vložte do mixéru s trochou tekutiny, ve které se vařila, olejem, tahini, solí, citrónovou šťávou a prolisovaným česnekem.
  3. Rozmixujte, abyste získali požadovanou konzistenci.
  4. Do misky naservírujte pomazánku, posypte paprikou, petrželkou, bílým pepřem, opečenými slunečnicovými semínky a zakápněte extra panenským olivovým olejem.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Pokud si necháte vodu z čočky stranou, přidávejte jí v malém množství, aby pomazánka nebyla příliš řídká.
  • I citrónovou šťávu přidávejte postupně.

Obměna

  • Aby byla pomazánka tmavá, použila jsem černou čočku, určitě by to šlo i s černou fazolí.
  • Jakákoliv posypka.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

JitkaMarie
1. 3. 2024

Vierko, prosím Tě, kdy se má přidat to černé tahini-jsem začátečník😁 A lze přidat i to světlé, když nemám černý sezam? Předem děkuji za odpověď!❤️

Chutnalo 👍, humus jsem zabalila do palačinek, k tomu trocha kvašeného zelí a led. salát. Výborná večeře. Děkuji za fajn recepty.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

Květáková pomazánka

Jednoduchá a výtečná pomazánka, výborná ke kváskovému chlebu nebo na placky apod. Pečená zelenina má vždy ten správný šmrnc, proto je připravena z pečeného...

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Pikantní fazolová paštika

Jednoduchá zdravá paštika bez masa, tentokrát v lehce pikantní verzi. Skvělá pomazánka na chleba nebo placky, výborná svačinka vhodná i jako jídlo s sebou ...

Jemná jarní pomazánka

Jemná svěží jarní pomazánka skvělá na chleby, do placek, ale třeba i jako dip k syrové zelenině.

Jemný čočkový krém

Krémová, sametová, rychlá a jednoduchá. Taková je tato luxusní bezlepková pomazánka z červené čočky, kterou si můžete vychutnat s kváskovým chlebem, placka...