Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Čirok s jarní zeleninou

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Čirok v jarním provedení, se spoustu zelené barvy, která symbolizuje toto roční období.

Ingredience
  • 90 g loupaného čiroku
  • olej
  • stonky chřestu
  • hrášek
  • květák
  • mizuna
  • česnek
  • pažitka
  • mletý zázvor
  • konopná semínka
  • sůl
  • pepř
Na omáčku:
  • 1/2 sklenice vody
  • 1 polévková lžíce saké
  • 1 lžíce mirinu
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 40 g balzamikového octa
  • sůl
  • 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
  • sezamová semínka
  • vršky chřestu

Jindra je můj kamarád a také obchodní partner. Podnikali jsme spolu, takže jsem mu docela viděla “do talířeR...

Recept na čirok s jarní zeleninou

  1. Čirok namočte na 4 hodiny a vařte v 280 g vody.
  2. Chřest očistěte tak, že oddělíte vršek od stonků. Nejtvrdší část odstraňte a stonky nakrájejte na malé kousky.
  3. Do velké pánve dejte olivový olej, nasekaný česnek, nasekané stonky chřestu a vyloupaný hrášek. Jemně osmahněte a podlijte vodou.
  4. V kuchyňském robotu nasekejte květák na velikost zrnek čiroku.
  5. Jakmile hrášek a chřest změknou, přidejte uvařený čirok, květák, posypte zázvorem, solí, pepřem a konopnými semínky. Promíchejte a vařte na středně vysoké teplotě několik minut.
  6. Blanšírujte špičky chřestu.
  7. Smíchejte přísady na omáčku. Nalijte ji na chřest a vařte, dokud nezhoustne. Posypejte opraženými sezamovými semínky.
  8. Čirok naservírujte, podávejte s chřestem, pokapejte omáčkou a vše posypte mizunou a pažitkou.

Praktické

  • Vaření chřestu bude záviset na jeho velikosti a kvalitě.

Obměna

  • Místo mizuny můžete použít třeba rukolu.
  • Místo konopného semínka můžete přidat jakékoliv oříšky nebo semínka.

Děti

  • Větším dětem.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Květák na kari

Jednoduché a velice chutné pikantní jídlo, které provoní vaši kuchyň a potěší vaše chuťové pohárky. Pokud se neleknete množství ingrediencí, tak vám slibuj...

Kořeněný patizon

Lahodný a jednoduchý pokrm, který spojuje jemnou chuť zeleniny s voňavým kořením. Další tip, jak využít v kuchyni úrodu patizonů.

Zimní donabe

Zajímavý recept na zimní donabe plný zdravých ingrediencí jako je tofu, rýže a různé druhy zeleniny. Stačí smíchat ingredience, nechat vařit a pak si lahod...

Zelenina s omáčkou Mitarashi

Tento recept je velmi rychlý a chutný. Při přípravě omáčky jsem se inspirovala japonským receptem Dango Mitarashi. Zkuste ho a dejte vědět, jak vám chutnal...

Veganský Zha Jiang Mian (fotopostup)

Recept je určen všem milovníkům asijské kuchyně a na rozdíl od originálu kterým je inspirován, je bez masa. 

Zimní tmavý talíř

V tomto receptu jsem záměrně volila hodně tmavé suroviny s červenými, fialovými, černými tóny. Výsledkem je lahodné jídlo, které voní kořením a na kterém s...