Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Čočka na kari s cuketou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Lahodné spojení čočky s kari kořením a cuketou. Jednoduchý a chutný pokrm, který budete mít na stole během chvilky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek neloupané čočky (červená, zelená...)
  • 1 cibule
  • 20 cm pórku
  • 200 g cukety
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 1 lžička kari koření
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce šťávy z citrónu
  • 2 lžíce oleje
  • 5 lžic rostlinné smetany (sójová, ovesná...)
  • sůl
  • umeocet

S Jíme Jinak jsem už tři roky. Podařilo se mi vysadit antikoncepci a zlepšit si zásadně zdraví. Změna jídelníčku mi p...

Jak připravit kari čočku

  1. Čočku namočíme alespoň na 2 hodiny. Může být namočená i přes noc.
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, cuketu nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na kolečka.
  3. Čočku slijeme a propláchneme.
  4. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme cuketu. Společně restujeme pár minut, přidáme čočku a hrnek horkého zeleninového vývaru nebo vody. Tekutiny by mělo být tolik, aby celá směs byla ponořená.
  5. Přidáme koření –  kari a kurkumu, necháme povařit asi 20 minut do změknutí čočky.
  6. Voda by se měla postupně do čočky vsáknout. Pokud jí je málo, dolijeme horkou vodou nebo zeleninový vývarem.
  7. Ke konci varu přidáme nakrájený pórek a vaříme jen krátce, aby zůstal zelený a křupavý.
  8. Sundáme z plotny, dochutíme trochou umeocta, citrónovou šťávou a rostlinnou smetanou.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

    Děti

    • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s dochucovadly.
    • Děti od 2 let mohou tento pokrm už jíst s vámi.

    PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

    Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    37 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Místo smetany jsem dala kokosové mléko a je to výborné 🤩

    Vyborná večeře!! Vařila jsem už několikrát, je to skvělý a rychlý recept! Dnes bez smetany a pórku, ale zato s čerstvými shiitake z trhu plus blanšírovaný mangold a ředkvičky, slzovka s jáhly a quinoou a kysané domací zelíčko🤗 děkuji, moc jsme si s mužem pochutnali!

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Fazole černé oko na houbách

    Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

    Nádivka v županu

    Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

    Dýňové kari

    Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

    Rýžový nákyp s mrkví a dýní

    Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

    Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

    Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

    Tuřín po indicku

    Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...