Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Čočka na kyselo: Zdravý a lahodný recept

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Čočka je plná rostlinných bílkovin a vlákniny. Kromě toho obsahuje spousty vitamínů ze skupiny B, mnoho minerálů jako draslík, fosfor, vápník, hořčík i železo. Energeticky zvyšuje vitalitu ledvin a posiluje krevní oběh. Nesmí se jí ale sníst plný talíř, jak u nás bývá zvykem, ale jen malé množství, jako součást kompletního talíře.

Ingredience
4 porce
  • 250 g obyčejné čočky (namočit alespoň 1-2 hodiny předem)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • půl lžičky saturejky, nebo estragonu (není nutné)
  • sůl
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • cibule
  • olej

Jíte jinak, chystáte párty a nevíte jak na to? Inspirujte se! David oslavil v listopadu 40. ...

Jak připravit čočku na kyselo

  1. Čočku propláchneme na sítu a namočíme do studené vody alespoň na hodinu, ideálně na dvě.
  2. Vodu po namočení slijeme, čočku znovu propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme koření a dáme vařit.
  3. Hlídáme množství vody, aby se nám nevyvařila, pokud jí není dost, přidáme horkou.
  4. Zhruba po půl hodině, když už je čočka měkká, jí osolíme, ale ne moc, ještě tam nakonec přijde umeocet, která je slaný a ještě necháme 5 minut provařit.
  5. Ve trošce studené vody rozděláme lžíci škrobu a přidáme k čočce a vše ještě 5 minut povaříme. Čočka by měla díky škrobu zhoustnout.
  6. Odstavíme z plotny a dochutíme umeoctem a jablečným octem.
  7. Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibulku, osolíme a osmažíme do zlatova. Při podávání čočku cibulkou ozdobíme.
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Praktické

  • Čočku si můžeme jen uvařit den dopředu a pak jí jenom ohřát, zahustit a dochutit.
  • Čočku (bílkovina) podáváme vždy s nějakou obilovinou (rýže, bulgur, kroupy) a tepelně upravenou zeleninou, jen tak je talíř kompletní a tělo dostane všechny aminokyseliny, které potřebuje ke stavbě svých bílkovin.
  • Pokud se jedná pouze o uvařenou i dochucenou čočku (bez cibulky) , můžeme jí v lednici skladovat i pár dní nebo z ní udělat polévku.

Obměna čočky na kyselo

  • Místo klasické čočky můžeme použít i neloupanou červenou čočku.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

41 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pavlína
5. 7. 2025

Čočku mám ráda v jakékoliv podobě a kyselkavou asi nejvíce🤣🤣

proč je v receptu škrob? není to hodnotná základní surovina a je to jen energie bez mikronutrientů, které se v případě nízké fyzické aktivity uloží do ve formě tuku v našem těle.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...