Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Čočka s mrkví na tymiánu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Miluji čočku. Baví mě, že je uvařená rychle a dá se ochutit na desítky různých způsobů. V Čechách je zvykem jíst čočku pouze na kyselo a nejlépe ještě s dávkou dalších bílkovin jako je vajíčko nebo párek. To je pro trávení samozřejmě velká zátěž a nemůžeme se divit, když je nám po takovém jídle těžko. Když se pokrm chytře nakombinuje, čočka se doplní o  obilovinu a další zeleninu, vznikne velmi lehké a chutné jídlo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 3 hrnky vařené běžné čočky
  • 1 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
  • půl lžičky tymiánu
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • na ozdobu: zelená petrželka, kvašená zelenina

Danielu trápily běžné potíže, které se přičítají věku – artróza, únava, nemocná štítná žláza, játra a žlučník, ...

Jak připravit čočku s mrkví na tymiánu

  1. Čočku namočíme na pár hodin nebo přes noc, vyměníme vodu a uvaříme. V běžném hrnci to trvá asi 20 minut.
  2. Cibuli nakrájíme podélně na půlměsíčky, mrkev na čtvrt kolečka.
  3. V hrnci rozpálíme na olej, vložíme cibuli, osolíme a restujeme asi 5 minut.
  4. Přidáme mrkev a tymián a společně ještě pár minut restujeme.
  5. Přidáme uvařenou čočku, podlijeme trochou vody z čočky nebo zeleninového vývaru a vaříme do změknutí mrkve pod pokličkou asi ještě 7 minut.
  6. Dochutíme trochou umeocta.
  7. Podáváme posypané zelenou petrželkou.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Pokud máte čočku již uvařenou, budete mít tento pokrm hotový za 15 minut.

Kombinujeme

  • Pokud chcete mít kompletní talíř, je potřeba ho doplnit ještě o obilovinu a zeleninu. Skvělá je rýže, jáhly s rýží, kroupy nebo i pohanka nebo obilné placky. Nezapomeňte talíř doplnit o napařenou zeleninu nebo zeleninu v úpravě nishime.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti asi od 14 měsíců, pokud ubereme sůl a dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s dochucovadly.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Úžasná večeře s polentovým knedlíkem 👌

Čočka s mrkví a tymiánem , mňamka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...