- 100 g čočky
- olej
- 1 cibule
- 1 žampion portobello
- kousek papriky
- kmín
- černý kmín (černucha)
- sůl
- pepř
- mletá sladká paprika
- čerstvé oregano
- čerstvá majoránka
- saturejka
- celozrnné těstoviny ditalini
- zeleninový vývar nebo voda
- umeocet
- jarní cibulka
Na sypání:
- 60 g cizrnové mouky
- 115 g vody
- sůl
- 10 g oleje
- špetka kurkumy
Recept na čočkovou polévku po italsku
- Večer předem dejte do mixéru všechny ingredience na sypání. Rozmixujte a nechte odpočívat.
- Druhý den ze směsi na lehce vymazané pánvi upečte palačinky. Poté nakrájejte na nudličky.
- Do hrnce nalijte olej, přidejte nakrájenou cibuli, nakrájené žampiony, nakrájenou papriku, koření a bylinky. Promíchejte a jemně osmahněte.
- Čočku přidejte do hrnce, zalijte 1 litrem vývaru nebo vody, osolte a pomalu vařte, dokud čočka nezměkne.
- Když je čočka vařená, přidejte ditalini a vařte do změknutí těstoviny, bohatě posypejte čerstvě mletým pepřem, dochuťte omeoctem, dejte na talíř a povrch posypejte žlutou posypkou. Navrch dejte jarní cibulku.
Praktické
- Ditalini jsou typickou těstovinou pro italské husté luštěninové polévky.
- Pro verzi bez lepku použijte bezlepkovou polévkovou těstovinu.
- Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
Obměna
- Místo těstoviny můžete dát třeba rýži.
- Červenou papriku jsem použila kvůli barvě, můžete použít jakoukoliv.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme, olej, koření a sůl.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Buďte první, kdo napíše komentář