Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Dýňové spätzle – halušky

Uvařeno

Halušky neboli spätzle, tentokrát v podzimním provedení. Jednoduché a poměrně rychlé.

Ingredience
Na halušky:
  • 200 g dušené dýně Delica
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • přibližně 130 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
Ostatní ingredience:
  • vařená cizrna
  • olej
  • červené radicchio (salátová čekanka)
  • mák
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • mandle
  • 1/2 sklenice sójového mléka
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí

Dřív by mě vůbec nenapadlo, že bych zrovna JÁ kdy klíčil zrní na parapetu, vařil ráno polévku, pekl chleba, pletl ván...

Jak připravit dýňové halušky

  1. Dýni nakrájejte na kousky a uvařte na páře.
  2. Po uvaření jí rozmačkejte vidličkou a smíchejte s moukou, abyste získali zpracovatelnou, ale velmi měkkou a lepivou konzistenci. Ne tekutou.
  3. Přiveďte vodu k varu a pomocí nástroje na halušky dělejte halušky přímo do vody. Jakmile vyplavou na povrch, povařte 1 minutu, sceďte a propláchněte pod studenou vodou.
  4. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  5. V pánvi rozehřejte olej a přidejte prolisovaný česnek a halušky. Osolte, posypejte mákem, přidejte uvařenou cizrnu a promíchejte.
  6. Do sklenice se sójovým mlékem přidejte lahůdkové droždí a nalijte do pánve, několik minut míchejte na vysokém plameni.
  7. Nakonec přidejte nakrájenou čekanku a nasucho opražené mandle.

Praktické

  • Pokud nemáte haluškovač, nic se neděje, prsty nebo pomocí vidličky trhejte noky a házejte do vroucí vody.
  • Každá dýně obsahuje jiné množství vody a každá mouka jinak saje. Pokud budete dělat obměny, řiďte se podle oka a ne gramáží v receptu.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiné rostlinné mléko namísto sójového.

Obměna

  • Těsto nesmí být tekuté jako na klasické halušky, ale ne tuhé jako na gnocchi, ideálně něco mezi.
  • Můžete použít i jinou dýni.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tatiano podělila by ses o recept?

Halušky dělám ze syrové hokkaido dýně.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Podzimní ječmen

Podzimní ječmen se zeleninou, hlívou a ořechy – skvělá rychlovka plná chutí a zdravých surovin, kterou zvládnete snadno i v nabitém pracovním dni.

Špenátové halušky

Špenátové halušky s pistáciemi a piniovými oříšky jsou skvělou alternativou k tradičním těstovinám. Tento veganský recept potěší nejen vaše chuťové buňky, ...

Gnocchi alla romana se zimní zeleninou

Gnocchi alla romana ve veganské verzi? Ano, jde to perfektně. Vyzkoušejte.

Ječné kroupy s brokolicí Romanesco

Jednoduché a rychlé jídlo, na kterém si jistě pochutnáte. Pokud neseženete brokolici Romanesco, nenechte se odradit, můžete použít tu klasickou nebo květák...

Bezlepkové gnocchi s fenyklovým krémem

Pokrm pro milovníky fenyklu – domácí gnocchi zcela bez lepku, ochucené skvělou omáčkou. Jídlo, které budete mít během chvilky na stole a po kterém se...