Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Dýňový kváskový chléb

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima

Milujete dýně? Pak si zamilujete i tento po dýni lehce nasládlý chléb. My se celý rok těšíme, až začne sezóna dýní a budeme si ho moci opět připravit. Vyzkoušejte dýňový chléb podle našeho receptu!

Ingredience
na 2 chleby
rozkvas
  • 20 g aktivního kvásku (již přikrmeného)
  • 150 g vody
  • 150 g žitné mouky
těsto
  • rozkvas
  • 350 g celozrnné pšeničné mouky
  • hrst syrové nastrouhané dýně (nejlépe hokkaido, i se slupkou)
  • 30 g dýňových semínek
  • 10 g soli
  • 1 lžíce chlebového koření nebo kmínu
  • 340 ml vody

Stáně byste těžko hádali, že jí bude v září 40 let. Před nedávnem se přihlásila do on-line k...

Recept na kváskový dýňový chléb krok za krokem

  1. V misce si smícháme aktivní kvásek a vodu.
  2. Přidáme mouku a pořádně rozmícháme.
  3. Necháme přikryté utěrkou nebo sáčkem 9 hodin kvasit. Těsto musí zdvojnásobit objem.
  4. K rozkvasu přidáme vodu a rozmícháme.
  5. Vmícháme nastrouhanou dýni.
  6. Nasypeme všechny ostatní ingredience a zpracujeme v těsto.
  7. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
  8. Necháme cca 2-4 hodiny kvasit na lince, zakryté utěrkou.
  9. Posypeme dýňovými semínky a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut na 250 °C.
  10. Poté snížíme na 180°C a dopékáme cca 30-45 minut.
  11. Zkontrolujeme špejlí. Pokud se těsto nelepí, chléb je hotový.
  12. Necháme vystydnout na mřížce.
  13. Zcela vychladlý chléb krájíme.

Praktické

  • Toto těsto je výborné. Lehce nasládlé po dýni s tradiční chlebovou chutí.
  • Můžete z něj vyrobit dle formy, kterou použijete, buď chléb, bulky či housky, anebo muffiny.
  • Podávejte například s pomazánkou a syrovou zeleninou nebo k polévce či guláši.
  • Zbylý chléb uchováváme v utěrce.

Obměna

  • Místo dýně můžete dát nastrouhanou mrkev nebo jinou zeleninu.
  • Můžete také použít dýňové pyré, ale počítejte s tím, že budete muset upravit poměr mouky a vody.
  • Místo dýňových semínek můžete dát vlašské ořechy – chleba s nimi je opravdu moc dobrý!
  • Pšeničnou mouku můžete zaměnit za špaldovou nebo jinou (ječná, žitná).
  • Pokud nemáte rádi, můžete vynechat kmín nebo ho nahradit třeba drcenným koriandrem nebo jiným kořením, které se hodí do chleba.
  • Doporučujeme přidat do chlebu ještě lžičku až dvě kari koření nebo kurkumy. Chléb bude chuťově i barevně velmi zajímavý.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Chleba je naprosto úžasný! 🙏 Chutná všem, dokonce i manželovi, kterému jinak musím péct kváskový, avšak bílý (jinak by raději sáhl po kupovaném 🥴) a moje celozrnné kváskové nechce. Tento, přestože je 100% celozrnný mu velmi chutnal. Akorát ze zkušenosti vím, že když peču kváskový chléb, je dobré dát méně vody, aby těsto bylo pěkně kompaktní, nikoli řídké. Chléb je po upečení nadýchanější a ne tak hutný. Čili upravila jsem si poměr na 400gr celozrnné špaldové mouky hl. a 160gr vody…
Povedl se již několikrát, peču ho nyní každý den a vždy zmizí 🧡🙏.
Upřímně děkuji za tento nápad 🙏
P.S. formu vysypávám sezamovými semínky (které prospivají hybateli kov, jenž je na vrcholu nyní na podzim a v zimě vysypávám mákem, který zase prospívá hybateli voda, jenž je na svém vrcholu v zimních měsících 😊). Semínka se krásně zapečou do chleba a dodají mu nový chuťový rozměr 😊😋.

katkasedtob
26. 10. 2024

To je dobrý nápad. Pečení mě moc baví a variace na zpestření jsou top. Mohu se zeptat, zda vadí pšeničná chlebová mouka? Někde jsem četla že je na půl cesty mezi klasickou hladkou a celozrnnou. Děkuji Káťa 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...

Celozrnné kváskové jidáše

Na Velký pátek se dělávaly tradiční jidáše. Jidášky rády dělají děti, jednoduše motají esíčka, šnečky a smyčky. Ty naše jsou bez cukru, mléka a vajec. A ve...

Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici

Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-ko...

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...