Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Dýňový pudink

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Protože velká dýně byla opravdu velká a protože máme rádi pudinky, udělala jsem dnes z části dýně tento dezert. Je to rychlovka, dá se udělat na pár dní dopředu a ozdobit třeba dýňovými semínky.

Ingredience
pro 8 misek
  • 1 kg dýně
  • 1 hrnek vody
  • špetka soli
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • cca 4 lžíce sladu podle chuti (bezlepkáři sirup)

Mojí motivací ke změně byla nadváha, velká únava a různé zdravotní potíže. Už po pár dnech jsem cítila příliv energie...

Postup

  1. Omyjeme dýni, odstraníme semínka a vnitřek dýně, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit s 1/2 hrnku vody, sladem a špetkou soli.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí dýně.
  4. Odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém.
  5. Ve druhé půlce hrnku vody rozmícháme kukuřičný škrob a vlijeme do hrnce s rozmixovanou dýní.
  6. Přivedeme k varu, dvě minuty povaříme a nalijeme do mističek.
  7. Ozdobíme praženým dýňovým semínkem.
  8. V zimě podáváme teplé, v létě vychladlé.

Obměna

Místo škrobu můžeme použít vanilkový pudink nebo kuzu. Do pudinku můžeme přidat špetku skořice.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.

Pokud by vám pudink přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.

Děti

Dětem do 1 roku vaříme bez sladu a soli. Dezert je vhodný pro děti cca od 1,5 roku. Pokud je dítě mladší a již běžně konzumuje pudinky, mléka apod., pak není co řešit a může dostat i tento.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak je to s upravenou zeleninou. Paní Strnadelova mi říkala že se nesmí ohřívat a sníst ji zrovna po uvaření. A tady píšete že může být i dva dny v lednici?

Rychlá, lehká svačinka. Jednomu chutnalo, druhému moc ne, ale zbaštili to oba. Možná s tím vanilkovým pudinkem to bude chutnější, já dělala z kuzu.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

36
112

Bezlepkové pohankové lívance

Tak dobré a přitom bez mouky! Tyhle zdravé lívance jsou bez lepku, z pohanky a rýže s mrkví a ořechy. Jednoduchý recept, který potěší nejen vegany a bezlep...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Bezlepkový koláč s arónií a chia semínky

Arónie neboli černá jeřabina se opět dostává do povědomí lidí díky jejím léčivým účinkům a vysokému obsahu vitamínů, flavonoidů, železa a vápníku. Právě te...

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...