Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazole černá ledvina na česneku a pórku

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Fazole černá ledvina má mírně nasládlou chuť, proto si ji můžeme dovolit pěkně okořenit. Teď v zimě, kdy jíme fazolí ještě více než jindy v roce, jsem nešetřila česnekem a paprikou. Jídlo bylo hotové za 15 minut, protože fazole jsem měla uvařené předem. Pochutnali jsme si náramně a přesně podle ročního období.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 1 hrnek vařených černých fazolí
  • 1/3 hrnku vody z fazolí (vývar nebo voda)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky (dospělí mohou dát část pálivé)
  • 1 lžička sojové omáčky
  • sůl
  • olej

Mám rada stránku Jíme Jinak. Bola som na něj závislá, bola ňou posadnutá, upla som sa na ňu. Teraz po 4,5 rok...

Jak připravit černé fazole na česneku

  1. Fazole přes noc namočíme a druhý den vaříme v čerstvé vodě s kouskem řasy kombu v tlakovém hrnci 1 hodinu.
  2. Cibuli pokrájíme na drobné kostičky, pórek na jemné proužky a česnek nasekáme na drobno.
  3. V hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme cibuli a osolíme. Společně chvíli restujeme a přidáme pórek, kmín a papriku.
  4. Občas promícháme a po 5 minutách přidáme uvařené fazole, vodu z fazolí, sojovou omáčku a na mírném plameni dusíme pod pokličkou cca 10 minut.
  5. Podle potřeby můžeme dosolit sojovou omáčkou nebo umeoctem.
  6. Voda se v podstatě vstřebá, ale můžeme i zahustit – rozmícháme v trošce studené vody kuzu nebo kukuřičný škrob a zavaříme 2 minuty do fazolí.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Obměna

  • Když změníme zeleninu a koření, dostaneme úplně jiné jídlo, ale základ budou černé fazole.

Kombinujeme

  • Pokud chceme kompletní talíř, podáváme fazole s obilovinou a můžeme přidat ještě další zeleninu. My jsme fazole podávali s jáhlovou batátovou kaší, pečenou zeleninou a troškou zeleniny syrové a kvašené.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme koření, sůl a dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s ochucovadly.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

S čirokem a slzovkou, navíc je tam mrkev, posypat jsem pšeničnymi klíčky a to červené je kvašení zelenina.

Jaroslav Hlávka
27. 11. 2023

Páteční večeře hotová během pár minut 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...