Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazole na červeno

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Fazole, obzvlášť ty obří, uvařené do máslova, jsou veliká pochoutka. A co teprve, když je spojíte s červenou řepou a tymiánem.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařených velkých fazolí
  • 2 cibule
  • 2 střední červené řepy
  • 1 hrnek vývaru z fazolí nebo zeleninového vývaru
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce rostlinné smetany pro zjemnění (sójová, ovesná...)
  • sůl
  • umeocet

Pro Ivu byla účast v očistě výzvou a zároveň snem. Zpočátku byla kritická, ale aby mohla kritizovat,...

Jak uvařit fazole na červeno
  1. Obří fazole namočíme na několik hodin (klidně přes noc). Pak vodu slijeme a dáme fazole vařit s kouskem řasy do papiňáku. Uvaříme je do máslova, což znamená, že se uvařená fazole lehce rozmáčkne mezi palcem a ukazováčkem. Většinou stačí 45 minut.
  2. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, řepu na kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme řepu. Společně restujeme pár minut, přidáme tymián a hrnek vývaru z fazolí, bobkový list a uvařené fazole. Vody by mělo být tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou.
  4. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  5. Necháme povařit asi 20 minut do změknutí řepy. Pro kontrolu píchneme vidličkou.
  6. Na závěr rozmícháme v půl hrnku studené vody lžící škrobu a nalijeme k fazolím. Povaříme za stálého míchání ještě pár minut do zhoustnutí omáčky. Pokud je vody málo, přidáme.
  7. Sundáme z plotny, dochutíme trochou umeocta a rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Fazole si uvařte předem, pak je to velmi rychlé jídlo. Pokud nemáte namočené ani uvařené fazole, můžete v začátku využít i hotové fazole v konzervě nebo ve skle, ale pozor na složení. Případně místo fazolí použijte loupanou červenou čočku, kterou dáte vařit spolu se zeleninou a za 20 minut se společně krásně uvaří. Alternativou je také využít tofu nebo tempeh.
  • Dobu varu uzpůsobte řepě. Mladá je vařená rychle, starší a sušší může trvat delší dobu než bude měkká.
  • Chcete-li pokrm udělat slanější a masovější, přidejte trochu sójové omáčky.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový, pokud použijete nesójovou a bezlepkovou smetanu (rýžová, mandlová) a vynecháte sójovou omáčku (pro bezlepek použijeme tamari, pro nesóju použijeme hrachovou, lupinovou apod.)

Obměna

  • Místo obřích fazolí, které perfektně nahradí maso, protože si prostě máte do čeho kousnout, můžete použít i malé druhy nebo jinou luštěninu (cizrna, čočka, hrách, mungo, adzuki atd.)
  • Smetanu můžete vynechat nebo nahradit kokosovým mlékem.
  • Koření můžete upravit podle svých preferencí. Hodí se majoránka, bazalka, rozmarýn, saturejka, oregáno, kmín, koriandr, hořčice nebo směsi jako garam masala, sladké kari apod. Bude to zase zcela jiná chuť.
  • Místo řepy můžete dát mrkev, dýni, batát nebo jinou zeleninu, kterou máte po ruce.
  • Umeocet můžete vynechat a přikyselit jablečným  nebo rýžovým octem nebo troškou citrónové šťávy.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jedí menší druhy luštěnin,  ale šetříme s dochucovadly.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

53 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnešní barevný a opravdu chutný obídek…. 😘👌

Výborné.
dnes s rýžovými těstovinami 😊

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Fazolový guláš s okrou

Okra je plod jedlého ibišku. Můžete ho najít už i v našich obchodech pod názvy ibiškovec jedlý, bamya, gumbo i ladies fingers neboli „dámské prsty“. Ve Špa...

Quinoový nákyp se zeleninou

Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.