Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazole na paprice se smetanou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Pokud máte rádi omáčky, tak tahle vás zaručeně potěší. Je to v podstatě česká klasika, ale místo kuřete použijete mnohem výživnější fazole.

Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g velkých bílých fazolí (sloních) nebo jiných bílých
  • 2-3 cibule
  • 1 mrkev
  • olej
  • sůl
  • lžička sladké červené papriky
  • 2-3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 dcl zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí anebo horké vody
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet nebo citrón
  • asi 100 ml rostlinné smetany na dochucení

Podzim byl pro mne tentokrát úplně jiný, než ty předchozí. Už nebyl tím otravným obdobím, jako dosud. Užívala jsem si...

Jak připravit fazole na paprice

  1. Velké bílé fazole namočte přes noc a pak je uvařte v papiňáku cca 1 hodinu do máslova.
  2. Cibuli nakrájíme na hodně jemné kostičky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Do kastrůlku dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, mrkev, trochu soli a vše společně restujeme.
  4. Přidáme lžičku červené sladké papriky, chvilku ještě restujeme a pak zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou.
  5. Dusíme asi 10 minut a pak přidáme uvařené fazole. Společně povaříme dalších 10 minut a pak omáčku zahustíme.
  6. Kukuřičný škrob rozmícháme v deci studené vody a vlijeme do omáčky. Povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Pokud je omáčka moc hustá, trochu rozředíme vývarem, pokud je řídká, rozmícháme ještě trochu škrobu.
  7. Omáčku sundáme z plotny a přidáme rostlinnou smetanu. Smetanu přidávejte po malých částech a ochutnávejte, možná vám bude stačit mnohem méně, než je uvedeno v receptu.
  8. Omáčku opatrně dochutíme umeoctem. Pokud už je dost slaná, použijeme jablečný ocet nebo citrón.

Praktické

  • Po přidání smetany už omáčku nevaříme, smetana by se srazila.
  • Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, bulgur, těstoviny nebo také celozrnné noky.
  • Pro verzi bez sóji volte nesójovou rostlinnou smetanu.

    Obměna

    • Místo velkých bílých fazolí můžete použít i menší, nebo úplně jiný druh. Omáčka je výborná také s cizrnou. Místo obilné nebo těstovinové přílohy se hodí i knedlíky nebo noky.

    Děti

    • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2,5 let, pokud je stravujete přísně jako my.
    • Od roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem a solí, sójovou smetanu dáváme až po druhém roce.

    Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

    Jak začít s Jíme Jinak?
    Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
    Chci začít

    PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

    Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    46 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    To bol super obed. Moc som si pochutnala a určite skoro zopakujem ;-)

    makropes
    22. 1. 2024

    Moje oblíbené jídlo, dneska bez smetany, jen zahuštěné škrobem a dochucené umeoctem.

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

    Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

    “Rajská omáčka” z červené řepy

    Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

    Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

    Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

    Rýžový nákyp s mrkví a dýní

    Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

    Pikantní kari omáčka

    Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

    Nádivka v županu

    Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.