- hrnek do máslova uvařených fazolí (např. adzuki)
- půl hrnku pohankové mouky
- 1 větší cibule
- hrst sekané celerové natě
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 3 stroužky česneku
- sójová omáčka
- koření: oregáno, bazalka, tymián
- olej a celozrnná mouka na vymazání zapékací mísy
Jak připravit pizzu z fazolí
- Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, celerovou nať nasekáme na malinké kousky.
- V kastrolu orestujeme nejprve na troše oleje cibuli spolu se solí, po chvíli přidáme celerovou nať a společně opékáme ještě pár minut.
- Přidáme uvařené fazole, koření, rozmačkaný česnek a trochu sojové omáčky pro dosolení.
- Směs prohřejeme, vypneme a zahustíme pohankovou moukou.
- Promícháme a vložíme na předem vymazanou a vysypanou formu.
- Mokrýma rukama uhladíme směs na formu a vložíme do trouby.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 20 až 30 minut, dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
- Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
- Můžeme péct i na horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
- Jestli máte doma odpůrce fazolí či luštěnin všeobecně, můžete jim je jednoduše rozmixovat než je smícháte se zeleninou a dáte zapéct. Kdo nesnese ani zeleninu, tomu to rozmixujte všechno dohromady a dejte péct. Rozmixovaná hmota je kompaktnější, nerozmixované fazole jsou v nákypu vidět. Upravte si je tedy tak, jak je máte rádi. Pokud jste vařili fazole doměkka, nejspíš se vám už při míchání se zeleninou rozpadnou a udělají kašičku.
- Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, dlouho by se pekla, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
- Takto připravený pokrm je kvůli použití zeleniny potřeba zkonzumovat okamžitě, zelenina by se nám jinak kazila. Chceme-li udělat nákyp do zásoby, vynecháme všechnu zeleninu, fazole rozmixujeme a dáme zapéct jen ochucené sojovou omáčkou a majoránkou. Výsledná hmota je tužší, ale můžeme ji dva tři dny jíst, vzít na cesty či dát dětem ke svačině (ideálně v kombinaci s obilovinou a zeleninou).
- Pro bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení nebo ji můžeme vynechat a pouze více osolíme. Na vysypání plechu použijeme bezlepkovou mouku.
- Pro verzi bez sóji zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.) nebo ji můžeme vynechat a pouze více osolíme.
Obměna
- Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Nám se osvědčila například kombinace s dýni či kapustou. Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem, ať je vaše fazolová pizza nápaditá.
Kombinujeme
- Nákyp je křupavý a trošku suchý, proto je vhodné jej kombinovat s omáčkami raději než se sypkou obilovinou. Pokud jej dobře dochutíte, může být zbytek jídla na talíři poměrně nevýrazný. Stahující a zahřívající efekt nákypu doladíme vařenou či napařenou zeleninou.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem je potřeba ubrat sójovou omáčku, sůl, česnek a koření.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Top 👍
Ahoj lidi! Jsem v týdnu bez bílé mouky. Až na jednu jednohubku v práci se mi podařilo držet se tohoto cíle. Tak mám radost. 😍 Ale skoro se mi nevedlo uvařit nic z nabízených receptů. Moc jsem se těšila na dnešek, že to napravím. Vybrala jsem si fazolovou pizzu s batátovou kaší ( ale místo batátu jsem použila hokaido, neb jsem zjistila jisté nedostatky ve špajzu 😂). Těším se až to udělám příště přesně.
Fazolová pizza byla dost suchá. Máte někdo tip, jak to vylepšit?
Krásný víkend! Š.