Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Bezlepková fazolová pizza

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima
děti od 2 let

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. Je to vcelku rychlé a u nás velmi populární jídlo. Hodí se i na cesty jako svačina.

Ingredience
  • hrnek do máslova uvařených fazolí (např. adzuki)
  • půl hrnku pohankové mouky
  • 1 větší cibule
  • hrst sekané celerové natě
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • sójová omáčka
  • koření: oregáno, bazalka, tymián
  • olej a celozrnná mouka na vymazání zapékací mísy

Jak připravit pizzu z fazolí

  1. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, celerovou nať nasekáme na malinké kousky.
  2. V kastrolu orestujeme nejprve na troše oleje cibuli spolu se solí, po chvíli přidáme celerovou nať a společně opékáme ještě pár minut.
  3. Přidáme uvařené fazole, koření, rozmačkaný česnek a trochu sojové omáčky pro dosolení.
  4. Směs prohřejeme, vypneme a zahustíme pohankovou moukou.
  5. Promícháme a vložíme na předem vymazanou a vysypanou  formu.
  6. Mokrýma rukama uhladíme směs na formu a vložíme do trouby.
  7. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 20 až 30 minut, dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
  8. Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Můžeme péct i na horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
  • Jestli máte doma odpůrce fazolí či luštěnin všeobecně, můžete jim je jednoduše rozmixovat než je smícháte se zeleninou a dáte zapéct. Kdo nesnese ani zeleninu, tomu to rozmixujte všechno dohromady a dejte péct. Rozmixovaná hmota je kompaktnější, nerozmixované fazole jsou v nákypu vidět. Upravte si je tedy tak, jak je máte rádi. Pokud jste vařili fazole doměkka, nejspíš se vám už při míchání se zeleninou rozpadnou a udělají kašičku.
  • Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, dlouho by se pekla, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
  • Takto připravený pokrm je kvůli použití zeleniny potřeba zkonzumovat okamžitě, zelenina by se nám jinak kazila. Chceme-li udělat nákyp do zásoby, vynecháme všechnu zeleninu, fazole rozmixujeme a dáme zapéct jen ochucené sojovou omáčkou a majoránkou. Výsledná hmota je tužší, ale můžeme ji dva tři dny jíst, vzít na cesty či dát dětem ke svačině (ideálně v kombinaci s obilovinou a zeleninou).
  • Pro bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení nebo ji můžeme vynechat a pouze více osolíme. Na vysypání plechu použijeme bezlepkovou mouku.
  • Pro verzi bez sóji zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.) nebo ji můžeme vynechat a pouze více osolíme.

Obměna

  • Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Nám se osvědčila například kombinace s dýni či kapustou. Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem, ať je vaše fazolová pizza nápaditá.

Kombinujeme

  • Nákyp je křupavý a trošku suchý, proto je vhodné jej kombinovat s omáčkami raději než se sypkou obilovinou. Pokud jej dobře dochutíte, může být zbytek jídla na talíři poměrně nevýrazný. Stahující a zahřívající efekt nákypu doladíme vařenou či napařenou zeleninou.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem je potřeba ubrat sójovou omáčku, sůl, česnek a koření.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

66 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Top 👍

Šíša 🌾
29. 3. 2025

Ahoj lidi! Jsem v týdnu bez bílé mouky. Až na jednu jednohubku v práci se mi podařilo držet se tohoto cíle. Tak mám radost. 😍 Ale skoro se mi nevedlo uvařit nic z nabízených receptů. Moc jsem se těšila na dnešek, že to napravím. Vybrala jsem si fazolovou pizzu s batátovou kaší ( ale místo batátu jsem použila hokaido, neb jsem zjistila jisté nedostatky ve špajzu 😂). Těším se až to udělám příště přesně.

Fazolová pizza byla dost suchá. Máte někdo tip, jak to vylepšit?
Krásný víkend! Š.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Mandlové kuličky

Slané kuličky vhodné jako finger food na oslavy nebo do různých placiček a palačinek. Jakýkoliv dip či ostrá omáčka se k těmto mandlovým kuličkám náramně h...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...