- 2 hrnky vařených velkých fazolí
- 2 vegan párky (nemusí být)
- 1 cibule
- 1 petržel
- kus zelí
- 1/2 litru vývaru/horké vody
- voda z fazolí
- 1 lžička kmínu
- 2 listy bobkového listu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžička umeoceta
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- jarní cibulka
- Dáme ohřát vývar, a očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, petržel na větší a zelí na kousky.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme petržel a zelí, společně restujeme několik minut.
- Zalijeme horkým vývarem/vodou a vaříme cca 20 minut na mírném plameni pod pokličkou. Vývaru dáme jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu v hrnci.
- Když je petržel měkká (píchneme vidličkou), přidáme česnek, hrnec odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Podle přidáme přidáme vodu z fazolí nebo vývar, aby polévka byla hladká a hustá tak akorát.
- Podle chuti přidáme jablečný ocet, smetanu, případně trošku umeocta.
- Do vzniklé krémové polévky přidáme uvařené fazole, veganský párek nakrájený na kolečka a necháme chvíli prohřát.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

- Černé čárky v naší polévce jsou rozpadlá řasa hijiky, se kterou jsem vařila fazole a které jsem přidala do polévky ve formě vývaru z fazolí. Pokud chcete polévku čistě bílou, řasy vyberte a použijte jen samotné fazole a vývar. Hijiky se ale rozpadají, proto pokud nechcete řasy v polévce, použijte při vaření raději řasu kombu.
- Vývaru nebo vody dejte raději méně na dušení zeleniny a přidejte pak podle potřeby při mixování, aby nebyla polévka příliš řídká.
- Vodu z vaření fazolí nevylíváme, použijeme ji do polévky místo vývaru.
- Párek kupte podle složení, některé obsahují nesmysly. Za mě je ideální tofu párek.
- Pokud chcete ušetřit jeden hrnec, klidně zalijte zeleninu studeným vývarem, v tomto případě to nevadí, protože obsah stejně mixujeme. Použití horkého vývaru je praktické kvůli zkrácení doby varu, energeticky je výhodnější, ale o chuť tady nepřijdeme, protože stejně obsah rozmixujeme.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový, pokud vynecháte párek nebo vyberete bezlepkovou variantu (nebo si vyrobíte domácí podle našich receptů) a zvolíte rostlinnou smetanu bez sóji a bezlepkovou (mandlová, rýžová apod.). Smetana se dá vynechat, je tam hlavně pro dodání krásné barvy a jemné smetanové chuti.
- V receptu jsou použity velké bílé fazole (sloní ucho), ale můžete použít i jakékoliv jiné fazole či luštěniny.
- Místo petržele můžeme dát pastinák, kedlubnu nebo samotné zelí.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jedí luštěniny. Menším dětem ubereme koření, sůl, olej a fazole jim rozmixujeme do polévky.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborná, děkuji! Jen ten párek se nepovedl a spíš ji kazí- holt budu muset najít jiné vege párky, protože na ten jsem se těšila:)
Mnaaaaaaaaqm ♥️