Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
Na dip:
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžička rýžového sladu
  • citrónová šťáva
  • 2 lžíce vody
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
Ostatní ingredience:
  • fialový batát
  • černá čočka
  • špičaté zelí
  • červené radicchio (salátová čekanka)
  • čerstvá petrželka
  • extra panenský olivový olej
  • umeocet
  • veganská sýrová směs na posypku

Nejsem důsledná a nemám výdrž, sama sebe vnímám, že jsem zatím jen “zdolala první schod” a přemohla tu ne...

Jak připravit batáty s černou čočkou a arašídovou omáčkou

  1. Dip připravte smícháním všech ingrediencí v misce.
  2. Batáty dobře omyjte a pečte v horkovzdušné fritéze 30 minut při 195°C.
  3. Čočku uvařte a dochuťte pouze extra panenským olivovým olejem a umeoctem.
  4. Na pánvi s olejem a trochou vody poduste zelí překrojené na polovinu a ke konci zvyšte plamen a orestujte.
  5. Jakmile je vše připravené, naservírujte oloupané a rozpůlené batáty na talíř se zelím, čočkou, dipem, posypejte čekankou, petrželkou a veganským parmazánem.

Praktické

  • Batáty můžete péct také v klasické troubě. Upravte si teplotu a čas podle vaší trouby.
  • Dip si dochuťte podle vaší chuti. Můžete dát víc česneku nebo tamari pro výraznější chuť.
  • Dip můžete skladovat v lednici i několik dnů.
  • Vhodné k rýži, obilovinám, do placek nebo jen tak s chlebem.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sójové tamari hrachovou nebo pohankovou omáčku.
  • Pro bezlepkovou dietu podávejte s bezlepkovou obilovinou.

Obměna

  • Můžete použít jakýkoliv batát.
  • Místo špičatého můžete použít jakékoliv zelí.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobré, pochutnali jsme si.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čirok s dary podzimu

Podzim je moje oblíbená sezóna. Barevný, melancholický, plný báječného ovoce a zeleniny. Stačí je vzít a donést je do kuchyně. Můj syn mi přinesl pytel kaš...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Daikon v bílé omáčce

Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.

Žluté rizoto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.