Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Foccacia z žitného kvásku

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Není nad to upéct si domácí kváskové pečivo. Tato focaccia je krásně nadýchaná a voní po bylinkách. Skvěle se hodí na večeři k zeleninovému talíři a luštěninové pomazánce. A navíc je téměř bez práce.

Ingredience
2 porce

  • 1,5 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce na potření
  • 150 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • olivy

Vlaďka si prošla nesčetnými zdravotními potížemi. Těžký zápal plic, bronchitida, bolesti hlavy a zad, hučení ...

Jak připravit kváskovou focacciu s olivami

  1. Do mísy dáme všechny ingredience kromě oliv a 1 lžíce olivového oleje a vytvoříme těsto, které hněteme asi 5 minut, až se odlepuje od stěn mísy.
  2. Těsto necháme kynout cca 8 hodin, po uplynutí této doby nám těsto nabyde a trošku zřídne. Tak je to v pořádku.
  3. Rozehřejeme troubu na 220°C a nachystáme si plech vyložený pečícím papírem. Na ten pomocí stěrky vyklopíme těsto a a rozetřeme ho tak, abychom měli minimálně 1 cm vysokou placku.
  4. Na těsto rozetřeme 1 lžíci olivového oleje a pomocí konce vařečky jej propícháme (viz foto).
  5. Ozdobíme olivami a pečeme 25 minut. Před krájením necháme vychladnout.

Praktické

  • Je dobré mít kvásek v dobré kondici, ideálně den předem nakrmený.
  • Těsto hnětu pomocí lžíce, funguje to lépe než vařečka.
  • Focaccia se hodí k různým luštěninovým či tofu pomazánkám a výborná je také ke krémovým polévkám.

Obměna

  • Nahoru můžete kromě oliv dát i sušená rajčata, hrubozrnnou sůl a nebo pokud je sezóna, tak cherry rajčátka.

Děti

  • Vhodné i jako zdravá svačina pro děti od 2 let. Pokud je ale dítě zvyklé na pečivo, můžete dát i dříve.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Skvělá, dělala jsem z dvojité dávky z mouky na pizzu z dm. Příště zkusím špaldovou hladkou, dle receptu.

Klari,diky za další super výborný recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Lahodná paštika

Vynikající ořechová paštika, kterou budete mít připravenou během chviličky. Skvělá ke krekrům, na chleba nebo placky. Určitě najde své využití také na svát...

Slané kváskové buchty

Buchty známe všichni, ale zkoušeli jste je někdy na slano? Je to opravdu lahůdka. Náplň lze měnit dle zásob, sezóny a chuti.

Galetky s bylinkami a cizrnou

Jarní verze oblíbených galetek. Je to i výborná zdravá svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty. Skvěle se hodí také jako netradiční pohoštění ...

Podzimní dýňové galetky

Tyto dýňové galetky jsou výborné jako rychlé pohoštění, jsou typicky podzimní díky použití dýně. Náplň z ní je opravdu vynikající.

Dýnová italská piadina

Pokud máte rádi dýně, tak určitě vám zachutná i tento recept. Placička bude mít pěknou oranžovou barvu a sladší chuť. Bude se vám hodit jako příloha k zele...

Červené podzimní galetky

Vyzkoušejte tyto jednoduché podzimní galetky, ozvláštněné chutí černého kmínu. Hodí se třeba jako svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty, ale...