Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Francouzské zeleninové Ratatouille

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Toto jídlo je lehoučké, téměř bez práce, ze základních surovin a velice chutné. Dá se jíst jako příloha téměř k čemukoliv. Tato specialita pochází z Nice z roku 1780.

Ingredience
na 4 porce
  • 1 zelená cuketa
  • 1 žlutá cuketa
  • 2-3 batáty
  • 1 paprika
  • 1 cibule (není nutné)
  • 1-1,5 hrnku rajčatové omáčky (bez cukru) nebo italské (bez rajčat)
  • olej

Chtěla bych se s vámi podělit o svůj příběh, možná životní zkušenost, která mě naučil...

Jak připravit pečené Ratatouille

  1. Na kolečka nakrájíme batát, cukety, cibuli i papriku.
  2. Vymažeme olejem kulatou zapékací mísu s víkem.
  3. Připravíme rajčatovou omáčku (protlak, česnek, olivový olej, sůl, provensálské koření) nebo vyrobíme falešnou rajčatovou omáčku nebo můžeme koupit rajčatovou omáčku bez cukru.
  4. Omáčku promícháme s nakrájenou zeleninou.
  5. Kolečka zeleniny v omáčce na střídačku skládáme do zapékací misky do kruhu.
  6. Pečeme zakryté v předem předehřáté troubě na 200°C zhruba hodinu do změknutí zeleniny.
  7. Posledních 10-15 minut můžeme péct odkryté, aby se vytvořila kůrčička.
  8. Podáváme.

Praktické

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít
  • Pro kompletní talíř podáváme toto jídlo s plátky tofu nebo tempehu a třeba kopečkem rýže.
  • Čím tenčí kolečka nakrájíme, tím se lépe propečou.

Obměna

  • Cibuli a papriku můžeme vynechat.
  • Lze přidat rajče a lilek. Nebo i dýni, řepu, celer aj.
  • K zelenině můžeme do mísy nakrájet i tofu/tempeh a zeleninu jím prokládat.
  • Můžeme podávat s nasekanou čerstvou bazalkou.
  • Pokud máme, na Ratatouille před pečením přidáme snítku čerstvého tymiánu, krásné jídlo provoní.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Pro menší vynecháme dochucovadla.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

45 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Oldřiška
31. 8. 2023

Bylo to luxusní, do posledního sousta snědeno. Dokonce jsem zapomněla i na rýži jako přílohu a zasytilo mne to 😀

Oldřiška
28. 8. 2023

Vypadá to krásně a chutně,tak to dnes vyzkouším. Děkuji za inspiraci ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Pikantní špagetová dýně s mangoldem

Špagetová dýně nezklame nikdy. Pokud máte taky na zahrádce mangold, udělejte si tuhle naší “špenátovou” verzi. Se špenátem je samozřejmě taky s...

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.