Domů > Výhody pro členy > Aktuální výhody

Garumy od Kojibakers – novinka se slevou pro Klubáky

Garum je skvělé dochucovadlo doslova nabité umami chutí, které božsky dochutí každé jídlo. Kojibakers představují jednu ze žhavých novinek tohoto roku – veganské garumy a garumové pasty, které si členové Klubu Jíme Jinak mohou pořídit se skvělou slevou.

Garumy a garumové pasty

Mnohé klasické recepty obsahují rybí omáčku. Někomu nechutná, někdo má alergii a mnozí jsou vegani. Kojibakers proto přišli řešením.
„Vloni jsme propadli kouzlu veganských garumů, tedy jakési alternativě k rybím omáčkám. A letos sklízíme první ovoce. Pardon, fermenty,“ říká Milan Laštovička z Kojibakres. A vysvětluje: „Garum je původně rybí omáčka pocházející ze středomoří, jejíž historie sahá až do antiky, kdy se zasolené ryby nechaly v nádobách na slunci fermentovat téměř celý rok. Od té doby vývoj pokročil, enzymy pro fermentaci dodává ušlechtilá plíseň a nefermentují se pouze ryby nebo maso, ale třeba i cvrčci, vaječné bílky, včelí pyl nebo houby. Nejdál v experimentech zašlá dánská Noma, nejlepší restaurace na světě posledního desetiletí, a i my jsme se u ní inspirovali.”

Luxusní surovina pro šéfkuchaře

Veganský garum je druh amino-omáčky. Něco mezi sójovkou a rybí omáčkou. Je doslova nabitý umami chutí a božsky doplní každé jídlo. Dokáže přidat “masovou chuť” i do 100% veganských jídel. Používá se v malém množství jako takový “final touch” jednotlivých pokrmů. “Ne nadarmo byly garumy dlouho k dispozici pouze pro šéfkuchaře nejlepších restaurací. To se snažíme změnit, a i když patří stále primárně do restaurací, přinášíme je pro všechny kuchařské nadšence a milovníky chutí, ať už vaří kdekoliv.”, říká Milan Laštovička.
Výroba garumu je poměrně náročná, fermentuje tři měsíce při teplotě těsně pod 60°C a dává tak proběhnout celé škále biochemických reakcí, které namíchají jedinečný koktejl chutí. Díky enzymům z koji se bílkoviny štěpí na aminokyseliny, polysacharidy na jednoduché cukry a tuky na mastné kyseliny. Ty mezi sebou při tzv. Maillardově reakci komplexně interagují a tento proces se výrazně podílí na výsledné umami chuti.

Z čeho a jak se vyrábí garumy

“V našem provozu nepoužíváme živočišné produkty (vyjma medu) a tak naše volba padla zejména na houby jako skvělý zdroj bílkovin a atraktivních chutí, jako například shiitake, lišky, korálovec, nebo třeba různé druhy hlívy. Ale nejen na ně. Experimentujeme i se surovinami, které zbydou po lisování olejů, např. s kmínovými výlisky. A třeba právě kmín patří k našim nejpříjemnějším překvapením. Hodí se do většiny jídel a ta chuť je prostě nepopsatelně dobrá,“ pochvaluje si Milan Laštovička. A pokračuje:
„Filtrací vlastní garumové omáčky to ale nekončí. Na dně fermentačních sudů totiž zůstává prokvašená pasta, která je lahodná stejně tak a pár kuchařů, co ji ochutnali, nám dalo za pravdu. Tenhle poklad nevyhazujeme, ale připravujeme z ní neméně atraktivní produkt – garumové pasty, které se dají použít do houbových polévek, pomazánek, gulášů, omáček a kdo ví, kde kreativní kuchaři uplatnění ještě najdou. A tak už na menu pětihvězdičkových restaurací můžete najít mezi surovinami exoticky znějící „garumová pasta“. Ale stejně tak ji můžete najít už pozítří ve vaší lednici.“

Zdravé vaření? Pojď začít!

Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT

Nebojte se experimentovat s umami chutí

Je to ta oblíbená maso-sýrová chuť, díky které chutnají naše rostlinné pokrmy i zapřísahlým masařům a sýrařům. Někdy stačí opravdu málo a z nevýrazného pokrmu se stane lahůdka. Rozšiřte tedy repertoár miso past a ne/sojových omáček a vyzkoušejte něco nového. Já už mám všechny novinky na lince a jsem naprosto nadšená! Zkusila jsem přidat do polévky, do zeleniny na wok, do guláše i do salátu a rodina chválí a chválí! Fantasticky dochutíte svá jídla doslova pár kapkami. A z Kojibakres mám ještě jeden tip – pokud doma pečete chleba, zkuste přidat do těsta miso nebo právě třeba kmínovou garumovou pastu. Budete překvapeni!

Výhoda pro členy Klubu Jíme Jinak

Členové Klubu mají na garumy a garumové pasty v eshopu www.eshop.kojibakers.cz slevu 10%. [přihlaste se]

    Objednávat můžete i na Slovensko, v eshopu je možno platit v Eurech.

    PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

    Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    21 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Prave som urobila objednavku na rok :) zlava velmi potesila. Tesim sa uz na balik a nove chute. Pozdravujem, krasny den

    No já nevím. Mám doma garumovou pastu a musím říct, že jsem jí na chuť prostě nepřišla. Už po čichu mi nedělá dobře. Jednou jsem s ní dochutila polévku a musela jsem se přemáhat, abych ten talíř snědla. Takže kdo byste chtěl, klidně tuto skleničku daruju. Odebrala jsem z ní jednu lžíci.
    Ale jinak ostatní produkty u nás jedou ve velkém 😉

    Ukázat další komentáře
    Schovat štítky

    Vyzkoušejte také

    35
    4

    Kojibakers novinky roku 2024

    V Kojibakers prakticky neustále něco zkouší, kvasí, experimentují. V tomto příspěvku představíme prozatímní novinky roku 2024 –  dvě nové miso pasty, dvě n...
    18

    Woodigo – originální dřevěné dárky se slevou pro Klubáky

    V dnešní době, kdy se zdá, že vše je digitalizované a virtualizované, existuje firma, která se věnuje vytváření kouzel ze dřeva. Vrací se k tradici s použi...
    27
    2

    Lyžovačka na Šumavě (únor 2024) – ušetřete 3500 Kč na rodinu!

    Jarní prázdniny s dětmi na horách! Vydejte se s CK Duhový koník na oblíbenou zimní dovolenou ve vyzkoušeném penzionu ALFA v Železné Rudě.  Užijte si týden ...
    27
    5

    Co nového v Kojibakers?

    Je to tři roky, co jsme se byli s kamerou podívat, jak se v české firmě vyrábí tradiční japonské miso pasty. S Kojibakers jsme tehdy navázali spolupráci a ...
    41
    26

    Yumchi – novinka od Beavia se slevou pro Klubáky

    Beavia přináší na trh novinku, omáčku Yumchi, zdravé dochucovadlo, které můžete využít k vylepšení vašich pokrmů. Vyzkoušejte ji a můžete vyhrát pěknou výh...
    15

    Vakuovací boxy a lahve Pika – novinka se slevou pro Klubáky

    Uchovávejte vaše potraviny déle čerstvé s praktickými skleněnými a nerez dózami Pika. Členové Klubu Jíme Jinak mají na tuto novinku velkou slevu.