- 250 g hlívy ústřičné
- kousek dýně hokkaido
- hrst růžiček brokolice
- 1 cibule
- trochu vody na podlití
- 1/2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sojové omáčky
- cca 200 ml kokosového mléka
- 1 lžička koření: rozmarýn, kurkuma, římský kmín, tymián
- 2 sůl
Jak připravit restovanou zeleninovou směs
- Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev na proužky, dýni na menší kostky, česnek na plátky, hlívu na menší kousky a brokolici rozebereme na menší růžičky.
- V hrnci rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli a osolíme. Krátce orestujeme a přidáme zbytek zeleniny a hlívu.
- Přidáme koření a sojovou omáčku a společně restujeme za občasného míchání. Podle potřeby případně podlijeme trochou vody.
- Na mírném plameni restujeme, dokud dýně nezměkne.
- Vmícháme kokosové mléko.
- Vypneme a podáváme.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
- Každé kokosové mléko je jinak husté, dejte jen tolik, aby směs zůstala kompaktní a nestala se z ní polévka – případně použijte jen tuhou část, která se drží nahoře.
- Pokud máte mléko příliš řídké, můžete výsledek zahustit zavařením lžičky kusu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
- Pro přísně bezlepkovou dietu použijte sojovou omáčku tamari.
- Perfektně se připravuje ve woku, ale můžete využít i vyšší pánev nebo hrnec.
- Tato směs se hodí i na zabalení do rýžového papíru jako jarní závitky nebo jako náplň do palačinky.
- Sojovou omáčku lze vynechat a nahradit ji větším množstvím soli na začátku.
Obměna
- Ze zeleniny se do této směsi hodí i na tenké proužky nakrájené čínské zelí, hlávkové zelí, daikon aj.
- Výborná je tato směs dochucená místo kokosovým mlékem jinou rostlinnou smetanou (například mandlovou), nebo tahini máslem.
- Místo hlívy můžeme dát žampiony nebo jiné houby, případně přidat luštěninu.
- Koření obměňte podle chuti, můžete také použít kari pastu apod.
Děti
- Tato směs je vhodná pro děti od 1,5 roku.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Fantazie, dokonalé propojení chutí👌přidala jsem cizrnu, v kombinaci s bezplucháčkem na cibulce a fazolkách člověk opravdu musel pořádně kousat 😁👍děkuju za skvělý recept 😘
Bylo to fakt luxusní. Dala jsem jen mrkev a řapíkatý celer. Dá se kombinovat různá zelenina. Doporučuji.👌