Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Hlívové špízy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru

Máte rádi houby? Zkuste připravit lahodné špízy z hlívy s kořeněnou marinádou a pečte je do křupava. Skvělá alternativa k masu pro vegetariány a vegany!

Ingredience
2 porce
  • 400 g hlívy
  • lžička uzené červené papriky
  • plochá lžička mletého koriandru
  • česnek
  • tamari podle chuti
  • olivový olej
  • plochá lžička mletého sušeného zázvoru
  • pepř
  • sůl

Kdo prošel Jarní očistou, určitě nemůže zapomenout na Veroniku (Verunura). Zpočátku byla hodně

Jak připravit kořeněné špízy z hlívy

  1. Menší hlavičky hlívy dejte do mísy.
  2. V mističce promíchejte všechno koření s česnekem, pepřem a solí.
  3. Posypejte směsí houby, pokapejte olivovým olejem a tamari podle chuti. Rukama vše promíchejte a vmasírujte marinádu do hlaviček hub.
  4. Nechte hodinu odpočívat.
  5. Napíchejte na špízy a pečte v troubě asi 20 minut na 200°C. Podle vaší trouby.
  6. Nakonec posypejte petrželkou
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Pečte podle vaší trouby.
  • Pro tento recept jsou velmi vhodné menší nebo středně velké hlavičky hlívy.
  • Snažte se použít koření v receptu nebo použijte podle vaší chuti. Nezapomeňte na uzenou mletou papriku.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari, např. pohankovou, cizrnovou nebo hrachovou.

Obměna

  • Hlívu můžete ochutit i jiným kořením, které máte rádi.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
4. 4. 2025

Špízy jsou vynikající! Dala jsem si k nim těstoviny se slupkami okurek a salát – bylo to skvělý😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

57
7

Hlívové řízečky

Hlívové řízečky se hodí se ke všemu – k salátům, k teplé zelenině, do placek nebo jen jednoduše s chlebem a nějakou salsou či dipem.

Houbová smaženice

Smaženice nemusí být jen z tofu, zkuste tuto verzi, kde není ani tofu ani sójová omáčka. Pohrajte si s konzistencí a vylaďte do vaší představy.

Houbové kuličky

Pokud hledáte chutnou a zdravou alternativu k masovým kuličkám, pečené žampionové kuličky jsou ideální volbou. Tyto jednoduché kuličky mají příjemnou struk...

Nožičky z hlívy v omáčce citronette

Někdy se poštěstí a sežene se hlíva, která má silnější nožičky, které jdou krájet na plátky. Hned jsem toho využila a připravila tuto rychlovku, která nás ...

Špagety s wasabi omáčkou

Chcete vyzkoušet něco nového a pikantního? Připravte si špagety s wasabi omáčkou, které kombinují zdravé suroviny s exotickou chutí. Recept je veganský, ry...

Podzimní ječmen

Podzimní ječmen se zeleninou, hlívou a ořechy – skvělá rychlovka plná chutí a zdravých surovin, kterou zvládnete snadno i v nabitém pracovním dni.