Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Hlívový guláš s tempehem

Uvařeno
sezóna zima

Máte doma milovníka gulášů nebo jste jím sama? Tento guláš jako by klasickému z oka vypadl. A chutná opravdu téměř na chlup stejně!

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • sůl
  • 1-2 lžíce oleje
  • 1/2 tempehu uzeného
  • 3 lžičky červené sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky (není nutné)
  • špetka chilli drcenného (není nutné)
  • 2 lžičky drcenného kmínu
  • bobkový list
  • 1 větší topinambur
  • hrst hlívy
  • 1 lžička majoránky
  • zeleninový vývar
  • škrob na zahuštění
  • k dochucení: umeocet

Často s někým řešíme, že ta naše strava není jen o hubnutí, byť se tak třeba právě běžící letní program jmenuje. Že z...

Postup

  1. Nakrájíme si cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, topinambur na kostky, hlívu na proužky, tempeh na kostky.
  2. Na oleji zpěníme cibuli a osolíme větší špetkou soli.
  3. Mezitím si v malé trošce vody mírně uvaříme mrkev a topinambur se špetkou soli (pouze do poloměkka).
  4. Přidáme česnek, tempeh, mírně změklou mrkev a topinambur a chvilku restujeme.
  5. Zasypeme paprikou (sladkou i uzenou a chilli, pokud chceme použít) a kmínem a půl minutky orestujeme.
  6. Zalijeme vývarem a přidáme hlívu a bobkový list.
  7. Přivedeme k varu a poté ztlumíme a dusíme do změknutí zeleniny (cca 15 minut).
  8. Přidáme majoránku. Vyndáme bobkový list.
  9. V hrníčku s trochou studené vody si rozmícháme 1-2 lžíce škrobu (dle množství vývaru) a vmícháme do guláše.
  10. Ochutnáme a případně přidáme umeocet.
  11. Podáváme s polentovými knedlíky nebo jinou obilovinou.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

45 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moooc dobré, guláš i ovesný knedlík je skvělý a večer jsem si dala zbytek gulášku s kváskovým chlebem.

Vynikající 👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Chalupářské ražničí bez masa

Na těchto zdravých špízech si jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do plavek a s jejich přípravou si nemusíte příliš lámat hl...