Na směs:

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

- 1 velká mrkev
- 1 malý batát
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- olej
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička kurkumy
- chilli dle chuti
- 1 lžička tymiánu
- sůl
- pepř
- 1 hrnek nakrájeného špenátu
- 1/2 hrnku nevařené horské čočky
- 800 ml zeleninového vývaru/vody
Na kešu smetanu:
- 1/2 hrnku předem namočených kešu
- 1 lžička citrónové šťávy
- 120 ml vody
Jak připravit smetanovou omáčku z horské čočky a špenátu
- Horskou čočku uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu.
- Mrkev a batát pokrájíme na menší kostky, cibuli a česnek na drobno. V hrnci rozpálíme olej a dáme zeleninu restovat. Po chvíli přidáme obě papriky, kurkumu a chilli, ještě krátce orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme, opepříme, přidáme tymián a vaříme zeleninu do změknutí.
- Mezitím připravíme smetanu – namočené kešu dáme do mixéru spolu se 120 ml vody a citrónovou šťávou a vymixujeme do hladka. Dle hustoty můžeme ještě přidat trochu vody.
- Jakmile je zelenina měkká, odebereme z hrnce naběračku zeleniny a naběračku tekutiny a ve vyšší nádobě rozmixujeme dohladka. Vrátíme zpět do hrnce a tím to celé trochu zahustíme. Přidáme špenát, vmícháme smetanu a nakonec horskou čočku. Krátce ještě povaříme a podáváme.
Praktické
- Podáváme s jakoukoliv obilovinou, plackami či těstovinami.
Obměna
- Místo kešu smetany můžete použít jakoukoliv rostlinnou smetanu, např. ovesnou.
Děti
Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Parádní! Přihodila jsem místo špenátu medvědí česnek, když je teď jeho sezóna a byla to velká mňamka. Moc děkuji za recept! 👌🌹
Toto je opravdu lahůdka! Jedno z nejlepších jídel, co jsem kdy dělala. Mňam.