Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Houbová pánev s tofu

Uvařeno
bez lepku

Tofu, pilíř rostlinné kuchyně, můj král, všestranné a výživné jídlo. Miluji ho a kupuji si jen přírodní druh bez přidaných aromat. Je to jídlo, které se ignoruje z neznalosti nebo neschopnosti ho vařit, kritizují ho lidé, kteří nevědí, že v Asii se tofu konzumuje po staletí pro jeho nutriční výhody. Například okinawská dieta, jedna z nejzdravějších na světě, ho hojně využívá.  Pro ty, co ho cení pro jeho neutrální chuť a schopnost absorbovat koření, je zde nový recept.

Ingredience
  • tofu
  • žampiony portobello
  • paprika
  • červená cibule
  • mandle
  • kmín
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce balsamika
  • 1 lžička tamari
  • jarní cibulka
  • petrželka

O Jíme Jinak vím už několik let, ale až letos jsem se konečně rozhodla poctivě začít. Od kurzu jsem si slibovala, že ...

Recept na tofu s houbami

  1. Tofu nakrájejte na plátky nebo jak je libo.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli, papriku, houby, mandle a tofu. Osolte a opepřete. Opečte.
  3. Během vaření tofu obraťte a občas míchejte ostatní ingredience.
  4. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  5. Dejte tamari, balsamikový ocet a trochu vody do sklenice. Zamíchejte.
  6. Jakmile je vše v pánvi připravené, přelijte směs dresinkem. Nechte oheň středně vysoký a počkejte, až omáčka zhoustne.
  7. Posypte petrželkou a jarní cibulkou. 

Praktické

  • Není třeba nic vážit, vše dejte od oka, podle počtu strávníků.
  • Na talíři je jako příloha čirok.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a pohankovou, cizrnovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv houby.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
7. 10. 2025

Vynikající rychlovka z pár surovin! Moc jsem si pochutnala, nic mi nechybělo😋

Lenka Kunčarová
4. 10. 2025

Výborný recept! Dnes jsem si vyrobila slušný hlad jízdou na kole a měla v plánu tohle uvařit jako rychlovku k pozdnímu obědu. Bylo to velmi rychle připravené a tak dobré, že jsem to snědla dřív, než jsem to stihla vyfotit. Houby jsem použila hlívu a shitake (co lednička vydala). Fotka bude příště, už mám zařazené v oblíbených.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Nadívané Portobello

K podzimu patří houby a toto je malý nápad jak podávat houby portobello. Perfektní volba pro zdravou večeři nebo jako efektní předkrm, kterým zaručeně ohro...

Tofu s rýží a celerem

Pro milovníky jednoduchých a rychlých receptů, syté a výrazné jídlo, které doufám zachutná i vám.

Tofu na balzamiku

Tofu si s balzamikem hodně rozumí, výsledkem je opravdu výborný recept, který vás, jak doufám, potěší a zachutná jako mně.

Karamelizované kimchi

Kimchi se velmi dobře hodí do receptů, není vždy nutné ho jíst jednoduše jako .. kimchi. Jste připraveni na kulinářský orgasmus? Pokud se pokusíte udělat t...

Čočkové plátky

Tyto plátky jsou báječné! Zvenku křupavé, uvnitř měkké, doplněné lepkavou omáčkou typickou pro asijská jídla.

Tofu na fenyklu

Připrav si lahodné tofu na fenyklu s pikantní omáčkou plnou exotických chutí. Tofu pečené do křupava a podávané s rýží nebo nudlemi je skvělou alternativou...