Guláše jsou naší českou specialitou. Většinou jsou ale těžké na trávení. Tento vám trávení nezatíží, ba naopak vám ho pohladí a krásně zahřeje :-)
Postup
- Namočíme si do horké na cca 30 minut sušené houby.
- Na oleji zpěníme cibulku a česnek. Osolíme větší špetkou soli.
- Přidáme nadrolený tempeh, na půlky nakrájené kapustičky a na kostky nakrájenou dýni. Orestujeme.
- Zaprášíme mletou paprikou, gulášové koření a ještě orestujeme.
- Přidáme houby i s namáčecí vodou, přivedeme k varu, snížíme plamen a dusíme cca 10 minut.
- Přidáme brokolici na menší růžičky a ještě 5 minut dusíme.
- V trošce studené vody si rozmícháme kuzu nebo maizenu a nalijeme do guláše a necháme zhoustnout.
- Dochutíme shoyu a umeoctem, přikryjeme pokličkou a ještě necháme prolnout chutě.
- Podáváme s knedlíkem nebo jakoukoliv jinou obilovinou (na fotce oves s hatomugi) nebo kváskovým chlebem.
Praktické
Pohrajte si v receptu s vodou. Pokud máte rádi husté guláše s větším množstvím šťávy, přidejte více vody a pak i více kuzu na zahuštění. Můžete guláš i klasicky zaprášit moukou (hodí se k tomu například špaldová, pro bezlepkáře kukuřičná), jak to dělávali naši předkové. Také můžete na zjemnění přidat rostlinnou smetanu (tu přidávejte až na konci, bez vaření).
Obměna
Do guláše můžete dát zeleninu dle chuti. Dýně nahrazuje strukturu a chuť brambor, lze ji ale nahradit batáty. Místo kapustiček můžete dát třeba mrkev nebo papriku. Tempeh můžete nahradit uzeným tofu nebo seitanem speciál.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Povedlo se! Priloha ryze se slzovkou… Diky za recept
houby sušené jsou ještě chutnější a voňavější, když jsou máčené ve studené vodě 🙂