- 400 g uvařené cizrny
- voda z vaření cizrny
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- šťáva z půlky citrónu
- 100 g tahini (sezamová pasta)
- 5 lžic oleje (sezamový, slunečnicový nebo olivový)
- 1 lžička římského kmínu (nemusí být)
- sójová omáčka podle chuti (nemusí být)
- ume ocet podle chuti (nemusí být)
Jak na cizrnový humus
- Cibuli nakrájíme na kostky a dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu se solí do sklovata.
- Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme.
- Do nádoby mixéru dáme uvařenou a přecezenou cizrnu, přidáme osmaženou cibuli s olejem, solí a česnekem, 100 g tahini, šťávu z půlky citrónu a trochu vody z cizrny (asi půl deci).
- Vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence. Vodu z cizrny přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být jako na pomazánku.
- Pokud bude kaše málo slaná, lze dochutit trochou sójové omáčky nebo dodat šmrnc přidáním trochy umeocta (pozor, aby nebyla moc kyselá).

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
- Pokud nemáte uvařenou cizrnu nebo ji nestíháte vařit, můžete využít cizrnu v nálevu nebo plechovce, ale pozor na složení. Případně použijte jinou luštěninu, kterou máte vařenou. Můžete spotřebovat přebytky vařeného hrachu, fazolí apod.
- Klasický hummus se dělá z olivového oleje, ale my ho běžně děláme ze slunečnicového a sezamového.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový, pokud nepřidáte sójovou omáčku. Tu případně nahraďte hrachovou, lupinovou či jinou nesójovou verzí nebo více osolte na začátku.
Obměna
- Do hummusu můžete přidat koření. Já mám velmi ráda římský kmín, který v tom tradičním receptu je, ale pro mnoho lidí je velmi aromatický a začátečníkům většinou nechutná. Do hummusu tedy můžete přidat klasický mletý kmín nebo mletou hořčici či koriandr. Přidat můžete také bylinky jako oregáno, tymián nebo rozmarýn.
Děti
- Cizrnový hummus je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli a případně česneku.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
No a po pár měsících zase znovu 🙂
Pohankové kváskové placky.
Hummus opět jede 🙂