Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Indický cizrnový guláš

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Tento guláš je spojením indické a české kuchyně. Chuť mrkve a dýně se v tomto receptu doplňuje s příjemnou vůní římského kmínu a jemnou chutí kari pasty. Pro konzistenci guláše je pokrm zahuštěný rozmixovanou cizrnou, tedy zcela bez škrobu a mouky.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 1 šálek uvařené cizrny
  • 1 mrkev
  • část pórku
  • kousek dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 0,5 lžičky kari pasty nebo kari koření
  • 0,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 česnek
  • k dochucení: sůl, umeocet

Věci a situace mnohdy nejsou tím, čím se zdají na první pohled být. Jen proto, abyste zapadli a vydrželi s ostatními,...

Jak připravit indický cizrnový guláš

  1. Nakrájíme si cibuli na půlměsíčky, mrkev a pórek na kolečka a dýni na kostky.
  2. Na oleji si zpěníme cibulku a česnek, posolíme, ztlumíme plamen a pod pokličkou necháme zezlátnout.
  3. Ke zlatavé cibulce nasypeme koření (římský kmín, kari pasta a paprika) a půl minuty restujeme.
  4. Přidáme zeleninu a zalijeme vývarem z cizrny, zeleninovým vývarem nebo vodou.
  5. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  6. Dusíme pod pokličkou do změknutí zeleniny cca 10-15 minut.
  7. Mezitím si v mixéru rozmixujeme polovinu uvařené cizrny s troškou nálevu z cizrny nebo s jakoukoliv jinou tekutinou (vývar, voda) na krémovou hustou pastu.
  8. Do hrnce k zelenině dáme rozmixovanou i nerozmixovanou cizrnu a promícháme, až se guláš zahustí.
  9. Vypneme a ochutíme umeoctem (pozor, je kyselý a slaný).

Praktické

  • Pokud nechcete špinit mixér, můžete použít šťouchadlo na brambory a rozšťouchat část obsahu hrnce nebo stejným způsobem použít tyčový mixér.
  • Pokud nemáte dostatek cizrny na zahuštění, můžete zahustit kukuřičným škrobem (rozmíchat ve studené vodě a minutu zavařit do zhoustnutí).
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Zeleninu i koření můžete měnit dle chuti a momentálních zásob. V tomto receptu je moc dobré i nakrájené hlávkové zelí, batát, řepa nebo petržel.
  • Vyměnit můžete i koření za to, které jste zvyklí dávat do guláše vy. Hodí se klasická kombinace mletého kmínu, hořčice a koriandru, přidat ale můžete i majoránku či jiné bylinky.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jedí běžně luštěniny, šetřete ale s ostrým kořením a dochucovadly.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

82 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Naprosto úžasné jídlo

Mňam, pochutnala jsem si a moc!

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.