Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Jáhlové karbanátky

Uvařeno
sezóna léto

Měkké a jednoduché letní karbanátky. Výborné teplé i vychladlé. U nás chutnají všem, doufám, že nezklamou ani vás.

Ingredience
  • 135 g jáhel v suchém stavu
  • 80 g čerstvé papriky
  • olej
  • pažitka
  • česnek
  • pepř
  • sůl
  • trocha strouhanky

K účasti na programech Jíme Jinak mě motivovaly naše děti a jejich partneři, kteří se stravují jinak už dávno a já js...

Jak připravit pečené karbanátky z jáhel

  1. Uvařte jáhly ve vodě v poměru 1:3. Vařte 20 minut do vstřebání vody.
  2. Nasekejte na drobné kousky papriku, pažitku, prolisujte česnek a dejte do misky.
  3. Uvařené jáhly projeďte lehce tyčovým mixérem. Neudělejte z toho kaši!
  4. Jáhly přidejte do misky k ostatnímu, osolte, opepřete a velmi dobře promíchejte. Nechte pořádně vychladnout.
  5. Rukama pomazanýma olejem tvořte karbanátky a lehce je obalte ve strouhance.
  6. Dejte na plech vystlaný pečícím papírem, pokapejte olejem a pečte asi 30 minut na 200°C.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Během pečení není nutné otáčet.
  • Nechte trochu vychladnout, horké jsou dost křehké.
  • Podávejte s jakoukoliv letní zeleninou a nějakým dipem.

Obměna

  • Dochuťte jáhly podle vaší fantazie.
  • Pro bezlepkovou verzi volte bezlepkovou strouhanku  (např. kukuřičnou).

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

56 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
16. 7. 2023

Karbanátky jsou opravdu vynikající, dala jsem si k nim cuketézu a bylo to skvělý😋

Proč v létě, když je to smažené? To kvůli té paprice?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové galetky

Do italské letní kuchyně patří neodmyslitelně rajčata a bazalka, oregáno s cuketou ještě více umocní chuť a vůni Itálie. Doufám, že tahle křupavá dobrota b...

Veganský burger

Máte rádi karbanátky nebo burgery? Zkuste tuto zdravou variantu bez masa a dejte vědět, jak vám chutnaly.

Italský těstovinový salát

Typicky letní recept na lahodný lehký salát, který vás v horku osvěží, ale i zasytí.

Fazolový nákyp

Tento recept je něco mezi nádivkou a nákypem, je velmi dobrý i vychladlý s jakoukoliv zeleninou nebo salátem. Ideální jídlo pro přechod mezi létem a podzim...

Slané fazolové kokosky

Ačkoliv vzhledem i názvem připomínají dezert, tentokrát se nejedná o sladkou pochoutku, ale výborné slané karbanátky, které se skvěle hodí například k různ...

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...