Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Jak nejrychleji udělat rýžový kvásek (za 3 dny)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Výroba bezlepkového kvásku nemusí být věda. S tímto postupem můžete vytvořit kvásek z jakékoliv bezlepkové mouky a za 3 dny už můžete péct své první pečivo bez lepku.

Ingredience
  • 1 lžička aktivního žitného kvásku (nebo trošku sušeného)
  • 300 g rýžové mouky (bílé nebo celozrnné)
  • voda dle potřeby
  • menší sklenička s víčkem
  • lžička

Jak vyrobit rýžový kvásek

  1. V menší skleničce smícháme 100 g rýžové mouky s lžičkou žitného kvásku a zalijeme vodou tak, aby měl kvásek konzistenci jako hořčice (raději hustší než řidší).
  2. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  3. Necháme 24 hodin na kuchyňské lince stát.
  4. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  5. Ve skleničce necháme 1 lžíci našeho kvásku (zbytek použijeme třeba do polévky, na placky nebo uchováme v lednici na pozdější použití např. do těsta) a vmícháme 100 g rýžové mouky a opět vodu do konzistence hořčice.
  6. Přiklopíme víčkem a necháme do dalšího dne stát.
  7. Opět postup zopakujeme a necháme do dalšího dne vykvasit.
  8. Vykvašený kvásek můžeme ihned použít do těst nebo uchovávat v lednici uzavřený víčkem.

Praktické

  • Přikrmujeme 2x týdně tak, že ho vytáhneme z lednice, necháme ve skleničce lžíci našeho kvásku (zbytek opět dáme do polévky nebo uschováme na jiné recepty), dosypeme 100 g rýžové mouky a dolijeme vodou tak, aby měl kvásek opět konzistenci hořčice. Necháme kvasit 8-12 hodin při pokojové teplotě přiklopený víčkem. Poté použijeme do receptu nebo opět uchováme v lednici do dalšího krmení.
  • Můžeme použít bílou nebo natural rýžovou mouku, anebo si ji můžeme doma namlít na mlýnku na obilí nebo v mixéru.
  • Přísní celiaci si raději vyrobí kvásek od základů z bezlepkové mouky nebo si od někoho bezlepkový kvásek odeberte (z tzv. kváskové mapy). Žitný kvásek, který byl v základu použitý, se sice časem “vytratí”, ale pokud vám vadí stopy lepku, raději neriskujte.
  • Z rýžového kvásku můžeme udělat třeba cereální bezlepkový chléb,  bezlepkovou napařovanou kváskovou bábovku nebo třeba švestkový kváskový koláč.

Obměna

  • Úplně stejně můžeme vytvořit kvásek z pohankové mouky, čirokové, jáhlové, dokonce i cizrnové.

Děti

  • Kváskové pečivo bez lepku z rýžového kvásku je vhodné i pro malé děti (raději ale napařované než pečené a dejte jen špetičku soli).

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

jendulacka
27. 6. 2025

Dobrý večer, popisujete vytvoření bezlepkoveho kvasku že zitneho základu? To by mohlo celiakum ublizit…

Prosím recept na chléb jenom z rýžové mouky máte? děkuji

Ukázat další komentáře
Schovat štítky