Druhy agaru a jak je připravit
- Tyčinky – jednu tyčinku dejte namočit asi na 30 minut do 500 ml studené vody. Poté vodu s agarem přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud se agar úplně nerozpustí.
- Vločky – na 500 ml potřebujete 2 čajové lžičky. Vločkový agar se obvykle nemusí namáčet (můžete jej tedy vsypat do vody a ihned přivést k varu). Pokud potřebujete vytvořit nějaký obzvlášť hladký krém, třeba na panna cottu, pak je dobré i vločky dát alespoň na 10 minut namočit. Jakmile se agar rozpustí, můžete jej nalévat na dort nebo do vhodných misek či formiček.
Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
Tipy při použití agaru
Ověřte si tuhost! Při vaření si tuhost výsledného agaru ověříte tak, že kápnete trochu tekutiny na talířek a dáte do lednice. Agar by měl ztuhnout během chvilky. Pokud je moc řídký, dosypte vločky a dál vařte, pokud je příliš tuhý, přidejte do hrnce trochu vody.
- Agar můžete máčet a vařit i v jakékoli ovocné šťávě nebo džusu, v “mléku” nebo naslano ve vývaru. Dá se dochucovat kyselými pochutinami, jako je ocet nebo citron. Pokud chcete mít agar červený, stačí trocha šťávy z řepy nebo lesního ovoce.
- Z agaru připravíte polevy na dorty, poháry, aspiky, dezerty typu panna cotta, náplně do dezertů.
- S agarem můžete také vyrábět džem – potřebujete 500 g ovoce, 5 lžic sirupu, 1 tyčinku nebo 2 lžíce vloček agar-agaru a trochu vody na namočení. Ovoce rozmixujte nebo rozmačkejte a přiveďte k varu, přidejte předem namočený agar a vařte, dokud se agar nerozpustí. Nakonec oslaďte podle chuti. Skladujte v lednici nebo obvyklým způsobem zavařte.
Vyzkoušejte recepty s agarem
– Kokosový dortík s višňovým agarem
– Ovocný jáhelník s agarem
– Jahody v agaru
– Osvěžující ovocný pohár s agarem
– Jablíčkové bábovičky s agarem
– Agarový krém na cukroví
– Rybíz a borůvky s agarem
– Osvěžující broskvový dezert s agarem
– Jahodový chia pudink s jahodovou agar vrstvou
– Dezert s mandlovým krémem a agarem
– Meruňky a jablka v citronovém želé
– Krémový nepečený jahodový dort s želé
– Meruňková agar marmeláda
– Horké jablečné pyré s agarem
– Přesnídávka s rybízem
– Borůvkový páj s pudinkem a želé vrstvou
– Bezlepkový letní dort s ovocem
– Jáhlovo-rýžový makovec s ovocnou polevou
– Bezlepkový rybízový koláč s želé vrstvou
– Čokoládová poleva z agaru na cukroví
PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?
Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Buďte první, kdo napíše komentář