Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Jarní blanšírovaná zelenina se zázvorovou šťávou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Zajímá tě, jak připravit zdravou a chutnou zeleninovou přílohu? Podívej se na recept na blanšírovanou zeleninu s jemným zázvorem, která si zachovává křupavost a výživné látky. Skvělá alternativa ke každému hlavnímu jídlu nebo do syrových salátů!

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1/4 brokolice
  • 1 mrkev
  • kus bílé ředkve daikon
  • 1/2 pórku (zelená část)
  • kousek zázvoru (3 cm kořene)
  • voda
  • špetka soli

Kdekdo říká, že chce zdravě jíst, ale skutek utekl. Lhát si do kapsy je ta nejhorší varianta, říká J...

Postup
  1. Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Než se voda začne vařit, omyjeme a nakrájíme zeleninu – mrkev a daikon na dlouhé nudličky (dobře se dělá pomocí speciální škrabky), pórek na kolečka, brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky. Zázvor nastrouháme na jemno a necháme stranou.
  3. Když se voda vaří, vložíme nejprve brokolici do hrnce. Když přijde k varu, ztlumíme plamen a krátce povaříme cca 2-3 minuty, aby se nerozvařila.
  4. Brokolici vylovíme sítem a ihned propláchneme studenou vodou. Necháme okapat.
  5. Když  voda v hrnci přichází opět k varu, nasypeme do ní strouhanou mrkev, daikon a pórek. Necháme vařit 1 minutu na mírném plameni a pak slijeme zeleninu přes síto a propláchneme ve studené vodě.
  6. Zeleninu přendáme do společné mísy a zakápneme šťávou ze zázvoru – vymačkáme nastrouhaný zázvor tak, aby pustil šťávu. Stačí trošku, zázvor je silný.
  7. Promícháme a podáváme.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.
Praktické
  • Zázvor je štiplavý, dejte ho raději méně a ochutnejte, aby nebyla zelenina pro vás příliš ostrá.
  • Daikon naopak při blanšírování svoji štiplavost ztratí.
  • Pokud vám blanšírovaná zelenina zatím přijde bez chuti, můžete si ji ještě dochutit umeoctem, sojovou omáčkou nebo tekka kořením apod.
  • Blanšířovanou zeleninu můžete používat jako přílohu ke každému hlavnímu jídlu, můžete ji také přidat do syrových salátů nebo dát na pečivo s pomazánkou.
  • Při krátké tepelné úpravě zůstává větší část vitamínů než při dlouhém vaření a díky zchlazení se zachová barva, textura i výživové hodnoty zeleniny.
  • Při blanšírování zeleninu vaříme jen krátce nebo dokonce nevaříme, ale jen spaříme – záleží, jak moc chcete zeleninu zachovat křupavou a téměř syrovou.
  • Aby zelenina zůstala křupavá a zachovala si svěží barvu, rychle krátce opláchneme studenou vodou. Někdo dokonce dává zeleninu do koupele s ledovou vodou a ledem. Já to nedělám, pouze propláchnu ve studené vodě a nechám okapat.
  • Nedávejte do vroucí vodu všechnu zeleninu naráz – blanšírujte v menších dávkách, aby se teplota vody příliš nesnížila.
  • Do hrnce dávejte vždy zeleninu nakrájenou na stejně velké kusy, aby se blanšírovaly rovnoměrně.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
  • Zeleninu můžete obměnit podle zásob a chuti.
  • Zázvor můžete vynechat nebo nahradit bylinkami, česnekem apod.

Děti

  • Blanšírovanou zeleninu můžeme podávat od prvních příkrmů, pouze vynecháme sůl a zázvor.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

69 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Zeleninová polévka s hlívou

Zeleninová polévka s hlívou plná zdravých ingrediencí jako kapusta, mrkev a cibule. Recept je snadný a rychlý, ideální jako lehký oběd pro jarní detoxikaci...

Pečená dýně s pestem z medvědího česneku

Pečená zelenina s pestem z medvědího česneku je opravdu lahůdka. Využijte sezónu medvědího česneku a užijte si jeho zdravou a skvělou chuť – vyzkoušejte te...

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.
24
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...