- 1/4 brokolice
- 1 mrkev
- kus bílé ředkve daikon
- 1/2 pórku (zelená část)
- kousek zázvoru (3 cm kořene)
- voda
- špetka soli
- Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
- Než se voda začne vařit, omyjeme a nakrájíme zeleninu – mrkev a daikon na dlouhé nudličky (dobře se dělá pomocí speciální škrabky), pórek na kolečka, brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky. Zázvor nastrouháme na jemno a necháme stranou.
- Když se voda vaří, vložíme nejprve brokolici do hrnce. Když přijde k varu, ztlumíme plamen a krátce povaříme cca 2-3 minuty, aby se nerozvařila.
- Brokolici vylovíme sítem a ihned propláchneme studenou vodou. Necháme okapat.
- Když voda v hrnci přichází opět k varu, nasypeme do ní strouhanou mrkev, daikon a pórek. Necháme vařit 1 minutu na mírném plameni a pak slijeme zeleninu přes síto a propláchneme ve studené vodě.
- Zeleninu přendáme do společné mísy a zakápneme šťávou ze zázvoru – vymačkáme nastrouhaný zázvor tak, aby pustil šťávu. Stačí trošku, zázvor je silný.
- Promícháme a podáváme.
- Zázvor je štiplavý, dejte ho raději méně a ochutnejte, aby nebyla zelenina pro vás příliš ostrá.
- Daikon naopak při blanšírování svoji štiplavost ztratí.
- Pokud vám blanšírovaná zelenina zatím přijde bez chuti, můžete si ji ještě dochutit umeoctem, sojovou omáčkou nebo tekka kořením apod.
- Blanšířovanou zeleninu můžete používat jako přílohu ke každému hlavnímu jídlu, můžete ji také přidat do syrových salátů nebo dát na pečivo s pomazánkou.
- Při krátké tepelné úpravě zůstává větší část vitamínů než při dlouhém vaření a díky zchlazení se zachová barva, textura i výživové hodnoty zeleniny.
- Při blanšírování zeleninu vaříme jen krátce nebo dokonce nevaříme, ale jen spaříme – záleží, jak moc chcete zeleninu zachovat křupavou a téměř syrovou.
- Aby zelenina zůstala křupavá a zachovala si svěží barvu, rychle krátce opláchneme studenou vodou. Někdo dokonce dává zeleninu do koupele s ledovou vodou a ledem. Já to nedělám, pouze propláchnu ve studené vodě a nechám okapat.
- Nedávejte do vroucí vodu všechnu zeleninu naráz – blanšírujte v menších dávkách, aby se teplota vody příliš nesnížila.
- Do hrnce dávejte vždy zeleninu nakrájenou na stejně velké kusy, aby se blanšírovaly rovnoměrně.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
- Zeleninu můžete obměnit podle zásob a chuti.
- Zázvor můžete vynechat nebo nahradit bylinkami, česnekem apod.
Děti
- Blanšírovanou zeleninu můžeme podávat od prvních příkrmů, pouze vynecháme sůl a zázvor.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Buďte první, kdo napíše komentář