Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Jarní blanšírovaná zelenina se zázvorovou šťávou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Zajímá tě, jak připravit zdravou a chutnou zeleninovou přílohu? Podívej se na recept na blanšírovanou zeleninu s jemným zázvorem, která si zachovává křupavost a výživné látky. Skvělá alternativa ke každému hlavnímu jídlu nebo do syrových salátů!

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1/4 brokolice
  • 1 mrkev
  • kus bílé ředkve daikon
  • 1/2 pórku (zelená část)
  • kousek zázvoru (3 cm kořene)
  • voda
  • špetka soli

Díky změně jídelníčku si nejen držím váhu jako v mládí, ale zbavila jsem se mnohých zdravotních problémů. Jím Jinak s...

Postup
  1. Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Než se voda začne vařit, omyjeme a nakrájíme zeleninu – mrkev a daikon na dlouhé nudličky (dobře se dělá pomocí speciální škrabky), pórek na kolečka, brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky. Zázvor nastrouháme na jemno a necháme stranou.
  3. Když se voda vaří, vložíme nejprve brokolici do hrnce. Když přijde k varu, ztlumíme plamen a krátce povaříme cca 2-3 minuty, aby se nerozvařila.
  4. Brokolici vylovíme sítem a ihned propláchneme studenou vodou. Necháme okapat.
  5. Když  voda v hrnci přichází opět k varu, nasypeme do ní strouhanou mrkev, daikon a pórek. Necháme vařit 1 minutu na mírném plameni a pak slijeme zeleninu přes síto a propláchneme ve studené vodě.
  6. Zeleninu přendáme do společné mísy a zakápneme šťávou ze zázvoru – vymačkáme nastrouhaný zázvor tak, aby pustil šťávu. Stačí trošku, zázvor je silný.
  7. Promícháme a podáváme.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít
Praktické
  • Zázvor je štiplavý, dejte ho raději méně a ochutnejte, aby nebyla zelenina pro vás příliš ostrá.
  • Daikon naopak při blanšírování svoji štiplavost ztratí.
  • Pokud vám blanšírovaná zelenina zatím přijde bez chuti, můžete si ji ještě dochutit umeoctem, sojovou omáčkou nebo tekka kořením apod.
  • Blanšířovanou zeleninu můžete používat jako přílohu ke každému hlavnímu jídlu, můžete ji také přidat do syrových salátů nebo dát na pečivo s pomazánkou.
  • Při krátké tepelné úpravě zůstává větší část vitamínů než při dlouhém vaření a díky zchlazení se zachová barva, textura i výživové hodnoty zeleniny.
  • Při blanšírování zeleninu vaříme jen krátce nebo dokonce nevaříme, ale jen spaříme – záleží, jak moc chcete zeleninu zachovat křupavou a téměř syrovou.
  • Aby zelenina zůstala křupavá a zachovala si svěží barvu, rychle krátce opláchneme studenou vodou. Někdo dokonce dává zeleninu do koupele s ledovou vodou a ledem. Já to nedělám, pouze propláchnu ve studené vodě a nechám okapat.
  • Nedávejte do vroucí vodu všechnu zeleninu naráz – blanšírujte v menších dávkách, aby se teplota vody příliš nesnížila.
  • Do hrnce dávejte vždy zeleninu nakrájenou na stejně velké kusy, aby se blanšírovaly rovnoměrně.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
  • Zeleninu můžete obměnit podle zásob a chuti.
  • Zázvor můžete vynechat nebo nahradit bylinkami, česnekem apod.

Děti

  • Blanšírovanou zeleninu můžeme podávat od prvních příkrmů, pouze vynecháme sůl a zázvor.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

66 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Zeleninová polévka s hlívou

Zeleninová polévka s hlívou plná zdravých ingrediencí jako kapusta, mrkev a cibule. Recept je snadný a rychlý, ideální jako lehký oběd pro jarní detoxikaci...

Pečená dýně s pestem z medvědího česneku

Pečená zelenina s pestem z medvědího česneku je opravdu lahůdka. Využijte sezónu medvědího česneku a užijte si jeho zdravou a skvělou chuť – vyzkoušejte te...

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.
23
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...