- 200 g jáhel
- 280 g květáku
- 60 g medvědího česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 700 ml vývaru/vody/rostlinného mléka
- sůl
- na ozdobu: violka vonná
Recept na “bramborovou” kaši z jáhel, květáku a medvědího česneku
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, květák nakrájíme na kusy, jáhly propláchneme.
- V hrnci rozpálíme cibulku s větším množství soli (jáhly i květák jsou poměrně sladké, tak abychom nemuseli na konci dosolovat) pěkně dozlatova.
- Přidáme květák, jáhly a zalijeme 0,5 litrem vývaru nebo vody.
- Vaříme na mírném plameni pod pokličkou do změknutí jáhel a květáku cca 20 minut.
- Než se uvaří základ, omyjeme a na drobno nasekáme medvědí česnek. Tuhé stonky odkrojíme.
- Odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem do hladké kaše nebo nadýchaného pyré. Podle potřeby přidáme postupně zbytek vývaru/vody nebo můžeme použít pro ještě více klasické chuti rostlinné mléko.
- Pokud použijete metličky, budete mít kaši krásně nadýchanou.
- Na závěr vmícháme nasekaný medvědí česnek. Můžeme rovnou podávat nebo krátce prohřát, pokud chceme zmírnit jeho ostrost a dosáhnout měkčí konzistence.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
- Toto pyré podáváme například s karbanátkem, nákypem, pečeným seitanem, tofu či tempehem nebo pečenou či grilovanou zeleninou.
- Čím více medvědího česneku, tím štiplavější chuť. Výše uvedené množství odpovídá asi dvěma hrstem a pyré určitě není ostré. Pokud chcete pikantnější výsledek, tak dejte více.
- Pokud nechceme, aby byl kvůli některým strávníkům medvědí česnek v pyré k rozeznání, můžeme ho po přidání rozmixovat spolu s ostatními surovinami. Výsledek bude zelený podle množství použitého česneku.
Obměna
- Část vývaru/vody můžeme nahradit rostlinným mlékem nebo do mixování přidat lžíci mandlového másla pro zjemnění a ještě více klasické chuti.
- Pokud máme rádi, můžeme do jáhel použít kokosové mléko nebo smetanu. Získá kokosový nádech.
- Občas pro změnu máme rádi, když do jáhel přidáme trošku rýžového octa a například dýňový olej. Udělá to zase jinou chuť.
- Místo květáku se dá použít i jiná bílá zelenina – kedlubna, petržel, ředkev, celer aj. Kaše bude mít pokaždé jinou chuť.
- Místo medvědího česneku můžeme použít rukolu.
Děti
- Kaše je vhodná pro děti od 1,5 roku, dětem do 1 roku vynecháme sůl a olej (cibuli dusíme na vodě).
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dekuji za inspiraci.🍀