Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Jarní rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
sezóna léto

Svěží jarní jídlo, které hraje barvami. Jednoduché a přitom tak lahodné! Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
2 porce
  • 100 g divoké rýže
  • 100 g dlouhé bílé rýže
  • olej
  • olivový feferonkový olej
  • mletý koriandr
  • hrášek
  • červená řepa
  • mirin
  • klíčky vojtěšky alfa alfa
  • umeocet
  • pažitka
  • čerstvý zázvor
  • pórek
  • sůl
  • voda

Pro Ivu byla účast v očistě výzvou a zároveň snem. Zpočátku byla kritická, ale aby mohla kritizovat,...

Jak připravit barevnou jarní rýži

  1. Nejdříve si připravte řepu. Nakrájejte jí na malé kostičky, dejte do hrnce s trochou feferonkového oleje, umeocta, mirinu a vody. Vařte do změknutí řepy a do zhoustnutí omáčky. Řepa nesmí být rozvařená.
  2. Dejte vařit rýži. Do hrnce nasypejte propláchnutou rýži, přidejte vodu, trošku mletého koriandru, trošku curry a asi 2 cm nastrouhaného zázvoru. Osolte, promíchejte a dejte pod pokličku vařit asi 15 minut.
  3. Mezi tím, co se vaří rýže, dejte na pánev olej a přidejte pórek, hrášek a lehce a krátce orestujte. Zalijte trochou vody a poduste do změknutí.
  4. Směs pórku a hrášku vmíchejte do uvařené rýže.
  5. Dejte do mističek a vyklopte na talíř, polijte řepou, posypejte pažitkou a na vrch dejte klíčky vojtěšky.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Proč vždy přidávám k červené řepě umeocet? Nejen kvůli dochucení, ale kvůli tomu, že umeocet nádherně oživí barvu. Takže nebudete mít na talíři něco tmavého a ne příliš hezkého pro oko, ale krásně živou a červenou barvu řepy. I to, že jí nebudete vařit dlouho, pomůže k udržení barvy.
  • Nemusíte rýži dávat žádnou formu, stačí i naservírovat na talíř nebo do misky.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv klíčky.
  • Můžete přidat jakoukoliv jarní zeleninu, třeba cuketu.
  • Můžete vynechat feferonkový olej, pokud ho nemáte a nebo nemáte rádi pikantní jídla.

Děti

  • S menším množství soli a oleje a s vynecháním pikantního koření vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

13 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Černé na bílém s chřestem

Jarní recept pro milovníky chřestu a čerstvých jarních bylinek. Bezlepkové voňavé jídlo, které kromě chuťových buněk potěší i oko.

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Kopule z kuskusu se zeleninou

Barevné kopečky z kuskusu a zeleniny. I když to na první pohled vypadá komplikovaně a pracně, nelekejte se. Je to jednoduché a osvěžující jídlo, které bude...

Rýže s cizrnovou trhanicí

Směs rýže a drobenky z cizrnové mouky – netradiční příloha k zelenině a omáčkám. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Rizoto s mandlovým krémem

Krémové, lahodné a na přípravu nenáročné rizoto z několika lehce dostupných ingrediencí.

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.