Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Jednoduché dýňové rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto
sezóna podzim

Jednoduché jídlo, na které potřebujete jen pár ingrediencí, a přesto velice chutné. I můj manžel, který má odpor k dýni, si něm pochutnal. Vyzkoušejte náš dokonalý recept na dýňové rizoto!

Ingredience
  • dýně hokkaido
  • 3 stroužky česneku
  • hrst kešu
  • celozrnná rýže baldo
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • pažitka
  • umeocet

Monika měla velmi těžké období po porodu. Syn se nevyvíjel, každé kojení zvracel. Nemohla se pořádně najíst, protože ...

Recept na rychlé rizoto z dýně krok za krokem

  1. Uvařte rýži. Použijete-li hnědou celozrnnou rýži, jako já, počítejte s dobou vaření asi 40 minut.
  2. Nakrájejte hokkaido na menší kusy a dejte do kastrolu. Přidejte kešu, osolte a podlijte vodou. Duste do změknutí dýně. Přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a vše rozmixujte. Pokud se vám vyvařila všechna tekutina, přidejte vodu a rozmixujte na trochu řidší krém.
  3. Na pánev dejte olej a prolisovaný česnek. Osmahněte.
  4. Do pánve přidejte vařenou rýži, osolte a promíchejte.
  5. Nyní přidejte rozmixovanou dýni, promíchejte a pár minut vařte. Díky kešu omáčka rychle houstne, v případě potřeby můžete naředit trochou vody. Dochuťte lehce umeoctem.
  6. Servírujte a posypte pažitkou.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  •   Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv dýni.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži, nejlépe celozrnnou vhodnou na rizota, která se nerozvaří a nelepí.
  • Přidejte jakoukoliv posypku.

Děti

  • S menším množství soli a oleje a bez pepře vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

44 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Veronika
23. 10. 2024

Mohu se zeptat, čím nahradit kešu ořechy? Mohou být případně vlašské ořechy, mandle? Syn je na kešu alergický.

Tak tohle bylo naprosto vynikající podzimní jídlo, díky za recept! Také nejsem zrovna fanda dýní, přesto mi moc chutnalo. Jen mi tam chybí nějaká bílkovina. Možná příště společně s česnekem na pánvičce osmahnu tempeh, ten by mi k tomu seděl. :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolový nákyp

Tento recept je něco mezi nádivkou a nákypem, je velmi dobrý i vychladlý s jakoukoliv zeleninou nebo salátem. Ideální jídlo pro přechod mezi létem a podzim...

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Čekankové rizoto

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombina...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...