Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Jemná dobrůtka s batátem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Vychutnejte si pokrm, který vás příjemně zahřeje a navodí atmosféru útulného podzimu. Tato lahodná směs je ideální pro chladné dny a nabízí jemné spojení chutí, které pohladí i na duši.

Ingredience
  • mrkev
  • tofu
  • čerstvý zázvor
  • černý kmín (černucha/nigella sativa)
  • čerstvý česnek
  • jáhly
  • žlutá čočka
  • fialový batát
  • olej
  • vločky z mořských řas nori
  • hořčice
  • petrželka
  • umeocet
  • sůl

Alena je aktivní maminka dvouletého syna, která rozhodně neměla problémy s váhou. Myslela, ž...

Jak připravit jemnou směs s čočkou, jáhlami a batátem

  1. Uvařte jáhly.
  2. Uvařte čočku.
  3. Vložte batát do trouby, podlijte trochou vody a pečte dokud není měkký. Odstraňte slupku a batát namačkejte.
  4. V pánvi rozpalte olej, přidejte nastrouhaný zázvor, černý kmín, čerstvý česnek, nakrájenou mrkev a rozdrobené tofu. Osmahněte. Přidejte trošku vody a vařte 4-5 minut.
  5. Na další pánev dejte pár kapek oleje, čočku, jáhly a batát, osolte, přidejte umeocet, vločky řasy nori a 1 lžičku hořčice. Promíchejte, aby se vše prohřálo.
  6. Podávejte a vše posypejte čerstvou petrželkou.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Není třeba nic vážit, vše od oka a podle počtu strávníků.
  • Doba pečení batátu bude záležet na odrůdě, velikosti a vaší troubě.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójové tofu, např. cizrnové nebo ho úplně vynechte.

Obměna

  • Můžete použít i jinou čočku.
  • Pokud neseženete fialový batát, nahraďte ho klasickým oranžovým.
  • Místo jáhel můžete přidat jakoukoliv obilovinu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pavlína
22. 11. 2024

Moc děkuji za skvělý recept, pochutnala si celá rodina ❤️.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.

Žluté rizoto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.

Daikon v bílé omáčce

Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

Rolky z pekingského zelí

Tyto rolky jsou jednoduché, rychlé a výborné. U nás sklidily úspěch u všech, dokonce i u manžela, který je odpůrcem tempehu.

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Tofu Oktoberfest

Marinované tofu doplněné skvělou podzimní zeleninou, pohankou a čočkou. Barevné, voňavé a pikantní jídlo vhodné pro podzimní dny.