Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Kokosová omáčka s hráškem

Uvařeno
bez mléka
sezóna jaro

Výtečná hrášková omáčka s kokosovým mlékem, oblíbená i u dětí díky sladké chuti hrášku a mléka. Ideální k těstovinám, nokům nebo knedlíčkům.

Ingredience
1-2 porce
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1/4-1/2 hrníčku kokosového mléka
  • velká hrst hrášku
  • řecké koření (jakékoliv sušené bylinky)
  • na dochucení: sůl, umeocet, bílé miso

Udělat tak obrovskou změnu po 45 letech, co vařím, byla to pro mě velká výzva. Ale moc mě to bavilo, jídla mi moc chu...

Jak připravit hráškovou omáčku

  1. Na oleji osmahneme na kostičky pokrájenou cibuli a česnek s větší špetkou soli.
  2. Jakmile jsou zlatavé, přidáme hrášek a zalijeme mlékem.
  3. Nasypeme koření a dusíme, než je zelenina měkká.
  4. Ochutíme případně umeoctem a bílým misem, ale není nutné, omáčka je výborná i tak.
  5. Podáváme s těstovinami, noky nebo knedlíčky a pro kompletnost i s tofu/tempehem.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Pokud byste měli málo mléka, můžete ho naředit vodou nebo vývarem a zahustit omáčku škrobem rozmíchaným v trošce vody (povařit do zhoustnutí).

Obměna

  • Místo hrášku můžete dát jakoukoliv jinou zeleninu.
  • Sušené bylinky můžete vyměnit za čerstvé – například bazalku.
  • Omáčka se dá také místo mléka zjemnit rostlinnou smetanou.
  • Místo kokosového mléka můžete použít i jiné rostlinné mléko, pak ale bude třeba pokrm nejspíše více dochutit.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.

Těstoviny s chřestem a bílými fazolemi v česnekové omáčce

Vypadá to všedně, ale chutná to italsky a luxusně díky vzácnému chřestu a česnekové omáčce. Tenhle pokrm je raz dva hotový, i když se zvlášť vaří těstoviny...

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Thajské rýžové nudle s hlívou v kari omáčce

Máte rádi thajskou kuchyni? Pak vyzkoušejte naši oblíbenou večeři pro teplé dny. Je to rychlovka a chutná naprosto skvěle.