- 1 cibule
- 2 petržele
- 1/2 cukety
- 1 lžíce oleje
- sůl
- 1 lžíce sladěnky
- 3 stonky čerstvého kopru
- 1/2 litru vývaru/horké vody
- umeocet a jablečný ocet na dochucení
- Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (cuketu neloupeme).
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
- Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca15 minut do změknutí zeleniny.
- Nasekáme kopr.
- Odstavíme hrnec, směs v hrnci rozmixujeme a podle chuti dosladíme sladěnkou, dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
- Na závěr přidáme sekaný kopr.
Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme kopr.
Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.
Začátečníkům může přijít omáčka příliš zeleninová, proto si mohou chuť vylepšit přidáním rostlinné smetany. Přidáváme do vypnuté omáčky, aby se nesrazila.
Pokud chceme zachovat bílou barvu omáčky, oloupeme cuketu.
ObměnaMísto petržele můžeme použít pastiňák, do omáčky může přijít jakákoli bílá zelenina.
Děti
Takto připravenou bezmasou koprovku je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Vynikající, lepší než klasická
Skvělá koprovka♥️