Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Korejská cizrna s okurkou

Uvařeno
bez lepku

Inspirací byl jeden korejský recept a jelikož byla uvařená cizrna, volba byla jasná. Konečně i okurka ze zahrady, jak se patří i se slupkou bez chemie a recept je na světě.

Ingredience
  • 280 g vařené cizrny
  • 1 okurka
  • sezamové semínko
  • olivový olej
  • česnek
  • sůl
  • tamari
Na zálivku:
  • půl skleničky vody
  • 1 lžička gochujangu
  • 1 lžíce mirinu
  • 2 lžíce tamari
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžičky rýžového sirupu

Vždy jsem byla větší dítě a táhlo se to se mnou celý život. Nenáviděla jsem svoje tělo, vyzkoušela jsem všemožné diet...

Recept na korejskou cizrnu s okurkou

  1. Připravte zálivku rozmícháním všech ingrediencí.
  2. Na pánev dejte trochu olivového oleje, nasekaný česnek a cizrnu. Na prudkém plameni osmahněte.
  3. Poté přidejte připravenou zálivku a povařte dokud omáčka nezhoustne.
  4. Na vál dejte umytou okurku a válečkem jí roztlučte na kusy – zvláštní asijská technika, ale musím říct skvělá.
  5. Takto rozdrcenou okurku dejte do mističky s cibulkou, pokapejte trochou tamari a posypte opraženým sezamovým semínkem.
  6. Do misky dejte cizrnu a navrch nasypte ochucenou okurku.

Praktické

  • Můžete podávat jak teplé s rýží, tak vychladlé jako salát.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari, např. hrachovou, cozrnovou nebo pohankovou.

    Děti

    • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

    PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

    Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
    Chci jídelníčky pro detox.

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

    7 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Kateřina
    22. 8. 2025

    Konečně jsem koupila gochujang, tak jsem mohla recept vyzkoušet – měla jsem k obědu, za tepla, s rýží a bylo to vynikající! 😋

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Korejský Goguma bap

    Jednoduchý a přitom lahodný recept inspirovaný korejskou kuchyní. Vyzkoušejte a uvidíte, že díky vynikající zálivce i obyčejná rýže s batátem bude mít neuv...

    Korejský salát Pa Muchim

    Pikantní korejský salát z čerstvé jarní cibulky Pa Muchim. Rychlé, bezlepkové, čerstvé a jednoduché na přípravu. 

    Sunomono – japonský salát s okurkami a wakame

    Sunomono, což v japonštině znamená “věci ochucené octem”, je zvláštní salát, jehož verzí je mnoho, ale můj oblíbený je klasický s okurkami. Kon...

    Gaji Bokkeum

    Recept pro milovníky korejské kuchyně a pikantního jídla. Korejská klasika vhodná pro léto.

    Dýňové Donabe

    Pokud milujete asijskou kuchyni, určitě si tento recept vychutnáte stejně, jako já. Je rychlý na přípravu a užijete si spoustu chutí a konzistencí.

    Donabe s filetem s chutí moře

    Chutný veganský “filet” s chutí ryb a japonskou omáčkou. Nejlepší je servírovat ho přímo v hrnci, kde se vařil. Stačí 20 minut a lahodný pokrm ...